Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης (Αθήνα, 1955). Μεσαιωνολόγος-βυζαντινολόγος ιστορικός, καθηγητής Ιστορίας Μεσαιωνικών και Βυζαντινών Χρόνων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Καλαμάτα), Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (2010-2015) και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών & Πολιτισμικών Σπουδών (2016-2020). Ομότιμος καθηγητής από το 2022.
Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου (Master of Philosophy) και Θεσσαλονίκης (διδακτορικό). Ερευνητής, την περίοδο 1985-2001, στο Κέντρο (Ινστιτούτο) Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής το 2001 και, κατόπιν, Καθηγητής το 2005 στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), ενώ το 2009 μετακλήθηκε στο Παν/μιο Πελοποννήσου. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Εκτός από το πλούσιο ιστορικό ερευνητικό/ συγγραφικό έργο του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (βιβλία, μονογραφίες, μελέτες, άρθρα, συνεργασίες σε διεθνούς κύρους εγκυκλοπαιδικά έργα, όπως την Encyclopaedia of Islam, 2η & 3η έκδ., την Encyclopaedia of the Crusades και το Lexikon der Byzantinistik), είναι επιμελητής έκδοσης του βυζαντινολογικού περιοδικού Βυζαντινός Δόμος καθώς και βυζαντινολογικού προσωπογραφικού λεξικού με διεθνείς συμμετοχές και παράλληλη αγγλική έκδοση στον επιφανή βελγικό εκδοτικό οίκο Brepols. Πιο πρόσφατα ξεκίνησε ως επιμελητής και συγγραφέας λημμάτων το Νέο βιογραφικό λεξικό του Βυζαντίου (Αθήνα, εκδ. Παπαζήση, 2022), ενώ είναι επίσης επιμελητής έκδοσης της σειράς μονογραφιών «Ιστορία και πολιτισμός στις εκδόσεις Παπαζήση» (Αθήνα, 2019 κ. εξ.).
Το 1997 τιμήθηκε με το Βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί (Κωνσταντινούπολη) για τη συμβολή του στη μελέτη των βυζαντινο-τουρκικών σχέσεων και στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεννόησης. Το 2016 έλαβε το Βραβείο Οδυσσέα Λαμψίδη (Αθήνα) για την 35χρονη συγγραφική/ερευνητική του προσφορά στη μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού του μεσαιωνικού Πόντου.
Από το 2010, είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (Αθήνα). Παράλληλα, επί δεκαετίες ασχολείται με ζητήματα ερμηνείας της έντεχνης μουσικής. Είναι συγγραφέας του βιογραφικού λεξικού Μεγάλοι μαέστροι (Πατάκης, 2008, 2η έκδ. 2009) και των βιβλίων Δοκίμια κλασσικής μουσικής παιδείας (Παπαζήσης, 2009, 2η έκδ. 2013 και 3η 2016) και Μαέστροι στο διαδίκτυο (Ηρόδοτος, 2014, 5η έκδ. 2020), ενώ τακτικά συνεργάζεται στο ιστοσελιδικό μουσικολογικό περιοδικό tar με μουσικολογικά άρθρα, χρονικά και παρουσιάσεις.