Aničić, Djordje, 1958

Ο Djordje (Sava) Aničić γεννήθηκε το 1958 στο χωριό Jazak του δήμου Irig, στους πρόποδες του σερβικού βουνού Fruska Gora στη βόρεια σερβική επαρχία της Βοϊβοντίνα. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο Vrdnik και το λύκειο (μαθηματικό τμήμα) στο Aleksinac και στο Ruma. Μετά το λύκειο γράφτηκε στην τεχνική ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας, κλάδος αεράμυνας. Μετά την αποφοίτησή του, ξεκίνησε την πρώτη του θητεία ως υπολοχαγός στα Σκόπια (σήμερα στην ΠΓΔΜ) και αργότερα στο Βελιγράδι, υπηρετώντας σε μονάδες πυραύλων SA-3 αεράμυνας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του πέρασε από όλα τα καθήκοντα στο τάγμα πυραύλων, από διοικητής διμοιρίας μέχρι εκτελεστικός αξιωματικός του τάγματος. Σε μερικές περιπτώσεις πήγε στην πρώην ΕΣΣΔ για μάχη και ζωντανή εκτόξευση πυραύλων.
Κατά την έναρξη της αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ ήταν διοικητής του 3ου τάγματος με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Ήταν ο ένας από τους δύο διοικητές του πληρώματος μάχης που κατέρριψε το F-117A στις 27 Μαρτίου 1999. Κατέχει το ρεκόρ του αξιωματικού με τις περισσότερες ώρες μάχης σε ολόκληρη τη γιουγκοσλαβική αεράμυνα.
Μετά τον πόλεμο, κατά την αναδιοργάνωση του γιουγκοσλαβικού στρατού και τη διάλυση του 3ου τάγματος, υποβιβάστηκε, παρά το γεγονός ότι παρασημοφορήθηκε από τον πρόεδρο προσωπικά. Οι επικρίσεις του για το στρατιωτικό κατεστημένο τον οδήγησαν στο να τιμωρηθεί μετά τον πόλεμο.
Αφού πέρασε λιγότερο από ένα χρόνο στον κατώτερο βαθμό, στάλθηκε στη στρατιωτική ακαδημία για να διδάξει "τακτικές πυραυλικών μονάδων". Αποστρατεύτηκε με δική του αίτηση το 2002 μετά από σκληρή μάχη με το στρατιωτικό κατεστημένο. Μετά τη συνταξιοδότησή του αποφάσισε να εκδώσει το ημερολόγιο του τάγματος πυραύλων που κρατούσε μέρα με τη μέρα καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου υπό μορφή βιβλίου με τίτλο "Smena". Το βιβλίο εκδόθηκε στη σερβική γλώσσα το 2009. Σε αυτό αποκάλυψε όλες τις πτυχές της μάχης, τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές, τη στρατιωτική οργάνωση, τη λειτουργία και τη δομή διοίκησης. Συνεργάζεται με τις λίγες διαδικτυακές πύλες και συμμετέχει συχνά σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και εκπομπές. Είναι επίσης μέλος της οργάνωσης βετεράνων του 3ου τάγματος άμυνας slobodnonebo.org.rs. Είναι επίσης συν-συγγραφέας του βιβλίου "Καταρρίπτοντας το μαχητικό Stealth".

εγγραφές
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2024 Η Βάρδια : H αληθινή ιστορία της κατάρριψης του αμερικάνικου αεροσκάφους Stealth F117-A Nighthawk από τον Σερβικό στρατό Συγγραφέας Εντύποις Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2024 Η Βάρδια : H αληθινή ιστορία της κατάρριψης του αμερικάνικου αεροσκάφους Stealth F117-A Nighthawk από τον Σερβικό στρατό Εντύποις Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα