Μελάς, Παναγιώτης Ν., 1946

Ο Παναγιώτης Μελάς γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Καλλιθέα, όπου ζει μόνιμα από το 1958. Κατάγεται από οικογένεια αντιστασιακών και μαχητών του ΕΛΑΣ. Σπούδασε μηχανικός Ε.Ν. στην —τότε— ΔΣΕΝ Ασπροπύργου (σημερινή ΑΕΝ).

Έκανε καριέρα μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού και αρχιμηχανικού. Για κάποιο διάστημα εργάστηκε ως τεχνικός αεροσκαφών στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), όπου συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία και στη συνέχεια στη δράση, ως μέλος του Δ.Σ. (αναπληρωτής Γ.Γ.) του πρώτου σωματείου των εργαζομένων εκεί (ΠΕΕΕΑΒ).
Ως εν ενεργεία ναυτεργάτης, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ). Συνταξιοδοτήθηκε και ενεργοποιείται στο συνδικαλιστικό κίνημα των συνταξιούχων. Είναι, επίσης, μέλος της Δ.Ε. του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Καλλιθέας, στο οποίο συμμετέχει ανελλιπώς για αρκετά χρόνια. Ασχολείται και με τη μουσική και την τεχνολογία ήχου-εικόνας.
Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Κλουβάτου-Μελά, συνταξιούχο εκπαιδευτικό Μ.Ε. (καθηγήτρια Αγγλικών) και λογοτέχνη, και έχουν δυο παιδιά και τρία εγγόνια.
Κατά τη θητεία του στο Π.Ν. (1969-1971) συνέγραψε ειδικό διδακτικό βιβλίο για Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, που έμεινε ανέκδοτο. Επίσης, κατά την διάρκεια της καριέρας του ως αρχιμηχανικού, συνέταξε ειδική τεχνική μελέτη με αντικείμενο «Σύστημα προστασίας των μόνιμων δεξαμενών έρματος με τη χρήση αδρανούς αερίου» για δύο δεξαμενόπλοια της ναυτιλιακής εταιρείας, όπου εργαζόταν. Η μελέτη εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Νηογνώμονα και έγινε πράξη, με την εγκατάσταση του συστήματος σε αυτά, υπό την επίβλεψη και εποπτεία του.
Γράφει ποιήματα και πεζά, κάποια από τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε συνδικαλιστικά περιοδικά και επιθεωρήσεις και στις διαδικτυακές πολιτιστικές και λογοτεχνικές ιστοσελίδες «ΑΤΕΧΝΩΣ» και «ΚΑΤΙΟΥΣΑ».
Τον Απρίλη του 2020 πήρε μέρος στο διαγωνισμό διηγήματος και ποίησης του «ΑΤΕΧΝΩΣ» με τίτλο «Ιστορίες εγκλεισμού την εποχή του κορωναϊού», όπου κέρδισε τον πρώτο έπαινο της Επιτροπής Κρίσης με το διήγημά του «Όνειρα στα χρόνια της υπομονής». Το διήγημα αυτό, μαζί με άλλα διηγήματα και ποιήματα, έγινε έντυπη έκδοση με τίτλο «Σκληρός Απρίλης, του 2020 μ.Χ. ποιήματα και ιστορίες εγκλεισμού από την εποχή του κορωνοϊού», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «ΑΤΕΧΝΩΣ» τον Ιούνη του ίδιου χρόνου.
Αυτή την περίοδο γράφει ένα αυτοβιογραφικό, κοινωνικό, ιστορικό και λαογραφικό οδοιπορικό, που θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Η ποιητική συλλογή «Τέκνο της θαλασσινής ανάγκης» είναι η πρώτη αυτόνομη ποιητική και εκδοτική του προσπάθεια, με εξαίρεση τη συμμετοχή του με το διήγημα στην παραπάνω έκδοση του «ΑΤΕΧΝΩΣ».

εγγραφές
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2023 Τέκνο της θαλασσινής ανάγκης Συγγραφέας Εντός Χαρτόδετο
2020 Σκληρός Απρίλης, του 2020 μ.Χ. : ποιήματα και ιστορίες εγκλεισμού από την εποχή του κορωνοϊού Συγγραφέας Ατέχνως Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2023 Τέκνο της θαλασσινής ανάγκης Εντός Χαρτόδετο
2020 Σκληρός Απρίλης, του 2020 μ.Χ. : ποιήματα και ιστορίες εγκλεισμού από την εποχή του κορωνοϊού Ατέχνως Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα