Η Αθηνά Καρατζά είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποφοίτησε από το Αµερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος (Pierce College) και πραγματοποίησε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Φιλοσοφική Σχολή) του Πανεπιστημίου Κρήτης µε ειδίκευση στη Φιλοσοφία. Στη συνέχεια, οι μεταπτυχιακές της σπουδές στην «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Στη διάρκεια των σπουδών της, υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων, έχει απασχοληθεί στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, έχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΚΠΑ, το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ κ.ά. ακαδημαϊκούς φορείς.
Έπειτα, υπήρξε διδάσκουσα του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του UniOpen. Επίσης, είναι επιμελήτρια βιβλίων/επιστημονικών δοκιμίων (εξωτερική συνεργάτις εκδοτικών οίκων και επιστημονικών φορέων), Υπεύθυνη Σύνταξης της ετήσιας τρίγλωσσης επιθεώρησης κοινωνικών ερευνών Κοινωνικές Επιστήμες και συνεργάτις της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) για την υποστήριξη προγραμμάτων και δράσεων προβολής και δημοσιότητας του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, και για το πρόγραμμα Erasmus+/ΚΑ1.
Τέλος, από το 2022, είναι εισηγήτρια σεμιναρίων και δράσεων για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς με αντικείμενο την αγάπη για τη γνώση και τις σχέσεις οικογένειας-σχολείου και, από το 2023, μέλος του δικτύου Project Parenting και δημιουργός του (υπό κατασκευή) διαδικτυακού τόπου Societies (www.societies.gr), ενός ιστοχώρου, όπου θα φιλοξενούνται δράσεις γνώσης με ορισμένες θεματικές κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες/κοινότητες- στόχους με στόχο να συμβάλλουν στην ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου, να ακούγονται και να βελτιώσουν τις σχέσεις με τον εαυτό και τους άλλους. Με άλλα λόγια, το Societies είναι ένας χώρος για τις «κοινωνίες» ανθρώπων στις οποίες θα θέλαμε να ανήκουμε.