Ο Ζαχαρίας Δημ. Καλοχριστιανάκης γεννήθηκε το 1938 στον Πύργο Μονοφατσίου Ηρακλείου Κρήτης. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου. Σπούδασε Γερμανικά στο Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών. Υπηρέτησε ως δάσκαλος σε σχολεία των Νομών Πιερίας, Αττικής και Ηρακλείου. Είναι παντρεμένος με τη δασκάλα Πολυτίμη Οικονόμου με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Το Δημήτρη, γιατρό Νευρολόγο, τον Αλέξανδρο, Γυμναστή-Μουσικό και τον Αντώνη, Φυσικό. Έχει θητεύσει ως Πρόεδρος και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών καθώς και Πολιτιστικών Συλλόγων.
Έχει γράψει τα βιβλία:
1.Οι Τρεις Εκκλησιές των Αστερουσίων, Αθήνα 2008.2. Ο Πύργος Μονοφατσίου. Ιστορία-Θρησκεία-Λαογραφία, Αθήνα 2009.3. Γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας Καλοχριστιανάκη, Αθήνα 2014.4. Ο Πύργος και οι Τρεις Εκκλησιές στον πόλεμο του 1940, Αθήνα 2014.5. Ο Ιωσήφ Φιλάγρης και τα Αστερούσια, Αθήνα 20186. Ο Καπετάν Ιωάννης Αϊνικολιώτης, Ηράκλειο 20187. Ο Ζαχαρίας Δ. Καλοχριστιανάκης και το συγγραφικό του έργο, Ηράκλειο 20208. Ο Άγιος Κοσμάς ο ερημίτης και ομολογητής, Αθήνα 2020
Είναι μόνιμος συνεργάτης στο περιοδικό "Πνευματικοί Σταλακτίτες" του Ομίλου Ράδιο Μακράκη και εσχάτως στο περιοδικό "Εν Εσόπτρω" της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας. Συμμετέχει με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, 42 μελέτες του, παιδαγωγικού, ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και έγκριτα περιοδικά και αρκετές άλλες, παρόμοιου περιεχομένου, έχουν ανακοινωθεί σε διάφορες εκδηλώσεις. Το Σεπτέμβριο του 2016, προσκεκλημένος στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή το βιβλίο του "Ο Πύργος και οι Τρεις Εκκλησιές στον πόλεμο του 1940", μίλησε για την Αντίσταση του κρητικού λαού ενάντια στο Γερμανό κατακτητή.
Τον Αύγουστο του 2018, εξαιτίας του βιβλίου του "Ο Ιωσήφ Φιλάγρης και τα Αστερούσια", προσκεκλημένος στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου από το "Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Ινστιτούτο Γλώσσας, Ιστορίας, Θεολογίας, Πολιτισμού", μίλησε σε Ρώσους ιερωμένους, πανεπιστημιακούς καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές για την προσωπικότητα και το έργο του φιλόσοφου Ιωσήφ Φιλάγρη. Στο βιβλίο του, «Ο καπετάν Ιωάννης Αϊνικολιώτης. Συμβολή στην νεότερη ιστορία της Κρήτης», που συνέγραψε με τη συγγραφέα Ειρήνη Ταχατάκη, οφείλεται η ευαισθητοποίηση των πολιτιστικών και εκκλησιαστικών φορέων, αλλά και ιδιωτών για την τοποθέτηση μνημειακής προτομής του ήρωα Καπετάνιου το 2019 στη Σίβα Μαλεβιζίου, όπου και ο τάφος του. Το Νοέμβριο του 2019, το κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας οργάνωσε ειδική εκδήλωση και τον τίμησε για την προσφορά του στην εκπαίδευση και την παιδεία, για το συγγραφικό και για το κοινωνικό του έργο. Το Δεκέμβριο του 2019, η Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, σε ειδική εκδήλωση, του απένειμε, διά χειρός του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου της, κ. Μακαρίου, ευεργετήριο γράμμα «Δια την προσφοράν εις την τοπικήν εκκλησίαν εις ένδειξην τιμής και βαθείας ευχαριστίας».