Η εκλιπούσα λαογράφος Μαίρη Κουκουλέ, γεννηθείσα το 1939 στο Παγκράτι, άφησε το στίγμα της μέσα από το έργο «Νεοελληνική Αθυροστομία» (εκδόσεις Νεφέλη), μια συλλογή η οποία βασίστηκε σε λαογραφικό υλικού απ’ όλη την Ελλάδα. Η «Νεοελληνική Αθυροστομία» προέκυψε έπειτα από παρότρυνση του πολιτιστικού κριτικού Γκερσόν Λέγκμαν και περιλαμβάνει βωμολοχίες από μαθητικά τετράδια, προσωπικά ημερολόγια, γήπεδα, στρατώνες, σεξουαλικά υπονοούμενα, παροιμίες.
Η Μαίρη Κουκουλέ, σύντροφος του εξίσου αθυρόστομου Ηλία Πετρόπουλου που έζησε πλάι σε ρεμπέτες, αλήτες, μάγκες, πόρνες, φυλακισμένους, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939.
Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. Το 1960, μετακόμισε στο Παρίσι και συνέχισε τις σπουδές της στη Σορβόνη, στο Collège de France και στην École Pratique des Hautes Études.
Το 1981, μοιράζοντας (μεταξύ άλλων) τον χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας άρχισε να συλλέγει το λαογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στους τρεις τόμους της Νεοελληνικής Αθυροστομίας (1984, 1986 και 1988) -το οποίο αποδείχθηκε πως θα γινόταν μπεστ σέλερ.
«Βιβλίο καταπληκτικό… και σαν εμφάνιση και σαν περιεχόμενο· πολύ πρωτότυπα όλα, μια άλλη ανεξερεύνητη πλευρά της ελληνικής πραγματικότητας» έγραψε το 1983 ο Αλέκος Φασιανός για το θρυλικό λαογραφικό ντοκουμέντο «Νεοελληνική Αθυροστομία», με τον Κώστα Σταματίου να αναφέρει την ίδια χρονιά «ένα γλωσσολογικό μνημείο που περιέχει και διασώζει, στον αιώνα τον άπαντα, όλες τις παιδικές, εφηβικές, νεανικές, στρατιωτικές, πολιτικές κτλ. αισχρολογίες του ωραίου ελληνικού λαού».