Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το καινούριο βιβλίο της Ολυμπίας Γκίμπα-Τζιαμπίρη, με τίτλο Νους ο Κυβερνήτης. Προσεγγίσεις. Με το βιβλίο αυτό η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής του Α.Π.Θ. και συγγραφέας συμπληρώνει την ιατροφιλοσοφική τριλογία της, η οποία πραγματεύεται θέματα που άπτονται της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της φυσικής, της τεχνολογίας και του μυστικισμού. Με έναυσμα την τεχνολογική έκρηξη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, στο παρόν βιβλίο ασχολείται με το θέμα του Νου. Το κείμενο του βιβλίου διαμορφώνεται σε δύο ενότητες: η πρώτη αφορά τη συνείδηση, τα είδη της, τις μορφές της συνειδητότητας, το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο. Η δεύτερη ενότητα προσεγγίζει το θέμα της συνείδησης από έξι διαφορετικές οπτικές γωνίες ‒ φιλοσοφική, νευροφυσιολογική, επιστημολογική, κοσμολογική, μυστικιστική και τεχνολογική. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.
Απόσπασμα από το οπισθόφυλλο:
Κάθε άνθρωπος διαθέτει το δικό του προσωπικό «αποτύπωμα». Προσλαμβάνοντας μια εμπειρία και έχοντας ως βάση τις προϋπάρχουσες σχετικές εμπειρίες του, κατανοεί και επιλέγει τις νέες έννοιες, διαθέτοντας αυτονομία επιλογής. Έτσι, αντιλαμβάνεται διαφορετικά το ίδιο μουσικό έργο, τον ίδιο ζωγραφικό πίνακα, ή ακόμα την ίδια πολιτική άποψη.
[…] Η κατάληξη άραγε των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ένα ρομποτικό χάος με κυριαρχία του απρόσωπου, περιορισμό της επιστημονικής οξυδέρκειας και αποπροσωποποίηση της ιατρικής φροντίδας; Η τεχνολογία από μόνη της δεν είναι ούτε καλή, ούτε κακή, ούτε ουδέτερη. Ο άνθρωπος είναι αυτός που την τροποποιεί και τη μεταλλάσσει ανάλογα με τις ενέργειές του.
Βιογραφικό
Η Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής και συγγραφέας, γεννήθηκε στην Κοζάνη, σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε στη Μικροβιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), ενώ μετεκπαιδεύτηκε στη Νευροφυσιολογία και τη Νευροενδοκρινολογία σε Γερμανία, Αγγλία και Η.Π.Α. Εξάντλησε την ακαδημαϊκή ιεραρχία μέχρι τη βαθμίδα της Καθηγήτριας της Ιατρικής του Α.Π.Θ. και διηύθυνε τα Εργαστήρια Φυσιολογίας και Νευροφυσιολογίας. Το επιστημονικό έργο της, συγγραφικό και ερευνητικό, είναι πλούσιο, με διεθνή αναγνώριση (πεντάτομο σύγγραμμα Η Φυσιολογία του Ανθρώπου, καθώς και άλλα ιατρικά συγγράμματα και μονογραφίες). Οι επιστημονικές ερευνητικές πειραματικές εργασίες της δημοσιεύθηκαν σε ιατρικά περιοδικά, ελληνικά και του εξωτερικού, και ανακοινώθηκαν σε διεθνή ιατρικά συνέδρια.
Επίσης, ασχολήθηκε με τη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων, όπως η τριλογία Μια γυναίκα θυμάται... Αναδρομές και αναζητήσεις – Το βέλος του χρόνου. Από την Ιατρική... στην Πρυτανεία – Ρίζες Γρυπές. Προορισμός... Κοζάνη (ΙΑΝΟS ΕΚΔΟΣΕΙΣ), το Αστέρια δροσάτα. Γνώση για... λάμψη (Εκδόσεις «ΖΥΓΟΣ») και η ιατροφιλοσοφική τριλογία Δεσμώτες ελεύθεροι. Γιατροί... φιλοσοφούντες – Γνώση & ανθρώπινη συμπεριφορά. Ένας πολύπλοκος μηχανισμός και το παρόν βιβλίο Νους ο Κυβερνήτης. Προσεγγίσεις (ΙΑΝΟS ΕΚΔΟΣΕΙΣ).
Η Καθηγήτρια Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη εξελέγη στην Πρυτανική Αρχή του Α.Π.Θ. (είναι η πρώτη γυναίκα Αντιπρύτανις στην ιστορία του) και διετέλεσε για μια εξαετία Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, εκπρόσωπος της Συνόδου των Ελλήνων Πρυτάνεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα Παιδείας (Confederation Rectors European, CRE) και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της European University Association (EUA).
Διετέλεσε, ακόμη, Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) επί μια εξαετία, Έφορος (Trustee) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, Πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών του Κέντρου UNESCO στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μέλος διαφόρων επιστημονικών, φιλανθρωπικών και πολιτιστικών εταιρειών και συλλόγων.
Για το έργο και την προσφορά της έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (με τον Σταυρό του Αγίου Δημητρίου και τον Σταυρό του Γρηγορίου Παλαμά), από τη Μητρόπολη Βεροίας (με τον Σταυρό του Αποστόλου Παύλου), από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και από τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Βεροίας, ενώ είναι Επίτιμος Δημότης Πάρου και Χίου.
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.