Καμία Μάχη Χωρίς Αυτόν
Χαράλαμπος Σειραδάκης, 1886 - 1970
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-513-8
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 10/2024
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 14/4/2026
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 296 σελ.
Περιγραφή
Καθώς το αγγλικό πολεμικό έπλεε σιωπηλά μέσα στη νύχτα από τη νότια Κρήτη με προορισμό το Τομπρούκ της Λιβύης, ο αξιωματικός Χαράλαμπος Σειραδάκης ήταν βυθισμένος σε σκέψεις. Τι θα αντιμετώπιζε στη Μέση Ανατολή όπου είχε εντολή να ενισχύσει τον εξόριστο ελληνικό στρατό και να συνδράμει τους συμμάχους εναντίον του Άξονα; Το Μάιο 1943 ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Είχαν περάσει δύο χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης όπου είχε πολεμήσει εναντίον των Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Ήταν μία από τις πολυάριθμες μάχες που είχε λάβει μέρος στη ζωή του. Τι να πρωτοθυμηθεί; Ήδη σε ηλικία ένδεκα χρονών είχε πρωτοπάρει το ντουφέκι εναντίον των Τούρκων στην Κρήτη. Δεν περίμενε τότε ότι ο νεανικός του ενθουσιασμός θα τον οδηγούσε στο Μπιζάνι και τη βόρεια Ήπειρο. Πολύ λιγότερο ότι θα πολεμούσε στη γαλλική Λωρραίνη και τα Δαρδανέλια κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δήλωνε και πάλι παρών. Μετά τη Μάχη της Κρήτης τον περίμεναν νέες περιπέτειες στη Μέση Ανατολή.
Ο Χαράλαμπος Σειραδάκης αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση Έλληνα αξιωματικού της γενιάς του πολεμικού έπους του 20ού αιώνα που στρατεύτηκε στο πλευρό του Ελευθερίου Βενιζέλου και της πρωτοποριακής πολιτικής του. Συμμετείχε ενεργά στους πολέμους που μεγάλωσαν την Ελλάδα και βίωσε θριάμβους και αποτυχίες μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Η μυθιστορηματική του δράση συνδέθηκε με γεγονότα και καταστάσεις που καθόρισαν τη μοίρα του τόπου του. Η εξιστόρηση της ζωής του αποτελεί ένα συναρπαστικό όσο και γλαφυρό ανάγνωσμα.

«Πρόκειται για ένα προσεκτικά γραμμένο αφήγημα που βασίζεται σε πολλές πηγές (…) κάνοντας μία σημαντική προσθήκη στο σώμα της ιστορίας (…). Είναι φανερό ότι το βιβλίο αυτό είναι απαύγασμα αγάπης».

Sir Michael Llewellyn-Smith


Add: 2024-10-14 16:41:39 - Upd: 2024-10-15 10:26:12