Έναυσμα για το συγκεκριμένο βιβλίο στάθηκε η ομηρική φράση «παρά θίν’ αλός», που τη συναντάμε στην Ιλιάδα (στίχος 1.327).
Περιγραφή
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Παρά θίν’ αλός». Πρόκειται για τα 50 διηγήματα που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του φετινού Διαγωνισμού Διηγήματος της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, ο οποίος διεξήχθη για έβδομη συνεχή χρονιά παράλληλα με τον Διαγωνισμό Φωτογραφίας και με το ίδιο θέμα.
Εδώ και επτά χρόνια, μέσω της διοργάνωσης, δίνεται η ευκαιρία σε σύγχρονους νέους λογοτέχνες να μοιραστούν τις ανέκδοτες ιστορίες τους. Φέτος, έναυσμα στάθηκε η ομηρική φράση «παρά θίν’ αλός», που τη συναντάμε στην Ιλιάδα (στίχος 1.327). Όπως επισημαίνουν και τα μέλη της κριτικής επιτροπής, Ευτυχία Γιαννάκη, Τέσυ Μπάιλα και Κωνσταντίνος Μπούρας, στον πρόλογό τους: «Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Στην πλειοψηφία τους, τα κείμενα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό είναι κείμενα καλογραμμένα, ποικίλης θεματογραφίας και δείχνουν αυξημένη ενσυναίσθηση και καλλιεργημένη ευαισθησία σε κοινωνικά ζητήματα διεθνούς βεληνεκούς.
»Οι πρόσφυγες που ξεβράζονται απροστάτευτοι στις ακτές της Μεσογείου, τραγικά παρασυρμένοι από τις τρικυμίες της θάλασσας και της Ιστορίας, κατέχουν φυσικά την κυρίαρχη θέση στον κοινωνικό προσανατολισμό των διαγωνιζόμενων συγγραφέων. Παράλληλα, η μυθολογία αποτελεί μια ασφαλή παρακαταθήκη ιδεών και συμβόλων. Οι εξιδανικευμένες αναμνήσεις νεανικών ρομαντικών ερώτων, όμως, κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, ενώ ακολουθεί μια παντοειδής θεματογραφία, στην οποία κυριαρχεί η ακροθαλασσιά ως τόπος μνήμης, αναπόλησης, ευτυχισμένων στιγμών, οδύνης αλλά και θανάτου. Τόπος ορισμού της ελληνικότητας και του πολιτισμού της, που καθορίζει την ανθρωπογεωγραφία της.
»Ως εκ τούτου, ως μέλη της κριτικής επιτροπής δυσκολευτήκαμε εξαιρετικά να επιλέξουμε το άριστο ξεχωρίζοντάς το από το “λίαν καλό”, καθώς το νόημα αυτής της ευγενούς άμιλλας είναι να αναδειχτούν οι καινούριες φωνές που θα επιδράσουν σημαντικά στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και θα αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους».