Το Σεντούκι των Ονείρων
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-652-197-3
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 9/3/2026
€ 14.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 116 σελ.
Περιγραφή
Σμύρνη, λίγα χρόνια πριν το μεγάλο ξεριζωμό!...
Τίποτα δεν προμηνύει την επερχόμενη, ανείπωτη καταστροφή τούτης της παραδεισένιας πόλης που αποτελεί το καύχημα, όχι μόνο της Ιωνίας, μα και ολάκερης της Μικράς Ασίας.
Σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο κατοικεί και ο μικρός Ανέστης με την οικογένεια του. Η ζωή κυλά ήρεμα, γιορτινά, χαρούμενα, κάτω από την ευεργετική παρουσία της νενέ Φόνης, μιας δυναμικής γυναίκας που διαθέτει το χάρισμα να προσφέρει καταστάσεις ονειρικές, μέσα από τις πλούσιες διηγήσεις της. Ωστόσο, ένα φθινοπωριάτικο πρωινό του 1922, τα πάντα ανατρέπονται. Ο πόλεμος που ξεσπά δείχνει στους Σμυρνιούς το πιο αδυσώπητο πρόσωπο του, αναγκάζοντας τους, να εγκαταλείψουν βίαια όλα, τα υπάρχοντά τους, αναζητώντας σαν αρφανεμένα πουλιά, μια καινούρια πατρίδα. Ανάμεσα στους ξεριζωμένους και η οικογένεια του έφηβου πια Ανέστη, που βρίσκει τελικά απάγκιο σ’ έναν από τους προσφυγικούς καταυλισμούς του Πειραιά.
Τον πρώτο καιρό οι δυσκολίες φαντάζουν ανυπέρβλητες. Οι εκδιωγμένοι Μικρασιάτες προσπαθούν να σταθούν ξανά όρθιοι βαστώντας άσβηστες τις ελπίδες και την αισιοδοξία τους για τα χρόνια που έρχονται ντυμένα με ζωογόνα όνειρα. Ο Ανέστης έχει φυλαγμένα τα δικά του όνειρα σ’ ένα… «σεντούκι» διαφορετικό από τα συνηθισμένα! Κάθε φορά που το ανοίγει ξεπηδά από μέσα και μια ονειροφαντασιά που του δίνει καρτερικότητα και δύναμη για να προχωρήσει μπροστά…
Γιατί τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, μόνο αν τα πιστεύουμε.
Αναδρομική αφήγηση, πλούσια σε λογοτεχνικά στοιχεία, που συνδυάζονται αβίαστα με ιστορικές πληροφορίες, τοπωνύμια και νοσταλγικές αναφορές στη Λαϊκή παράδοση.
Σε ένα βιβλίο που αξίζει πράγματι να διαβαστεί, από μικρούς και μεγάλους, διεκδικώντας μια αξιόλογη θέση ανάμεσα στη βιβλιογραφία της Νεότερης Ελληνικής Λογοτεχνίας.


Add: 2024-09-22 11:03:19 - Upd: 2024-09-23 13:47:52