Το βιβλίο είναι η πολιτική περιπέτεια ενός ήρωα-δεκανέα. Μοιάζει με μυθιστόρημα, αλλά δεν είναι. Είναι απόλυτα αληθινή. Αρχίζει απ’ την ημέρα της κατάταξής του στο ΚΕΝ Κορίνθου ως υποψήφιου εφέδρου αξιωματικού και προχωρώντας χρονικά, τελειώνει με την απόλυσή του από Μονάδα της Δράμας στις 11 Γενάρη 1953. Απ’ την ημέρα της κατάταξής του, στις 11 Ιουλίου 1950 ως την ημέρα της απόλυσής του συμπληρώθηκαν τριάντα ακριβώς μήνες ή 914 ημέρες στρατιωτικής θητείας.
Εκτός από το ΚΕΝ Κορίνθου και την ΑΣΔΑΝ, οι τίτλοι των άλλων Μονάδων που αναφέρονται, δεν είναι οι πραγματικοί. Επίσης και τα ονόματα των αξιωματικών που έπαιξαν ρόλο, στην ιστορία αυτή, δεν είναι τα πραγματικά. Γιατί, σκοπός του βιβλίου δεν είναι να ξύσει παλιές πληγές. Σκοπός του είναι να περιγράψει αυθεντικά την ατμόσφαιρα που επικράτησε στο στρατό και σε όλη τη χώρα, στα σταχτιά και πέτρινα μετεμφυλιακά χρόνια, για την οποία, οι μεταγενέστεροι είναι ανυποψίαστοι.
Σύσταση του συγγραφέα Χρήστου Ι. Παπαϊωάννου προς τους αναγνώστες είναι να μην αφήσουν το βιβλίο στη μέση. Να διαβάσουν δηλαδή όλα τα κεφάλαιά του και κυρίως τα τελευταία. Για να μορφώσουν συνολική γνώμη και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την απίστευτη ιστορία που διάβασαν. Και τονίζουμε απίστευτη, γιατί έλαβε χώρα όταν στην Ελλάδα, απ’ τις 5 Μαρτίου 1950 μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 1952, υπήρχε κυβέρνηση των κομμάτων του Κέντρου και πρωθυπουργός ήταν ο θρυλικός «Μαύρος Καβαλάρης» της Μικρασίας στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας κι ενδιάμεσα κι ο Σοφοκλής Βενιζέλος.