Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών παρουσιάζει στον παρόντα τόμο μια ολοκληρωμένη μελέτη με αντικείμενο την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της Θράκης. Η ακριτική αυτή περιφέρεια της χώρας, παρά την κρίσιμη σημασία της για την Ελλάδα και την Ελληνική οικονομία έχει παραμεληθεί. Κατά καιρούς έχουν δοθεί υποσχέσεις εκ μέρους εκπροσώπων του Κράτους και άλλων οργανισμών, οι περισσότερες των οποίων δεν πραγματοποιήθηκαν. Επί πλέον, οι πόροι που κατά καιρούς διατέθηκαν δεν ήταν μόνο ανεπαρκείς αλλά και σπαταλήθηκαν ιδίως από ατέλειες στις προδιαγραφές και κακή εκτέλεση των προγραμμάτων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθεί έξοδος του πληθυσμού, ιδίως νέων, προς άλλες περιφέρειες της χώρας ή το εξωτερικό, καθώς επίσης και διαρροή κεφαλαίων.
Η κατάρτιση αυτής της μελέτης ανατέθηκε σε ομάδα ειδικών επιστημόνων, υπό την εποπτεία των Ακαδημαϊκών Ξενοφώντος Ζολώτα, Αγγέλου Αγγελοπούλου και Ιωάννου Πεσμαζόγλου.
Το κύριο βάρος της έρευνας δεν δόθηκε μόνο στην οικονομική και κοινωνικοπολιτισμική ανάπτυξη της Θράκης αλλά και στην εθνική και γεωπολιτική της σημασία.
Στο πλαίσιο αυτό η ερευνητική ομάδα προτείνει μια συνολική αναπτυξιακή πολιτική που περιλαμβάνει την εκτέλεση έργων υποδομής και σύγχρονων συγκοινωνιακών και επικοινωνιακών δικτύων για την οργανική ένταξη της Θράκης στον εθνικό και ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο, στην ταχεία και εξωστρεφή οικονομική ανάπτυξη καθώς και στη δραστική πληθυσμιακή ανάκαμψη της περιοχής. Προϋπόθεση επιτυχίας του προτεινόμενου Σχεδίου Δράσης είναι:
-πρώτον να εκδηλωθεί ενεργά η πολιτική βούληση με υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με το σκοπό να καλυφθεί η υψηλή δαπάνη που απαιτείται για την εκτέλεση του προγράμματος
-δεύτερον να συσταθεί Συντονιστική Αρχή Θράκης, με υπερκομματική συγκρότηση και αρμοδιότητα να ελέγχει την εκτέλεση του προγράμματος, να επισημαίνει τυχόν καθυστερήσεις ή αποκκλίσεις και να υποδεικνύει τις αναγκαίες συμπληρωματικές ενέργειες.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]