Άπαντα. Ρητορικά ανώνυμα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-352-866-1
Κάκτος, Αθήνα, 2005
1η έκδ.
Σειρά: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Οι Έλληνες
Γλώσσα: Ελληνική, Αρχαία || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Αρχαία
€ 10.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 20 εκ., 306 γρ., 277 σελ.
Περιγραφή

Ο Αλκιδάμας ο Ελαΐτης (από την Ελαία της Αιολίδας, στη Μικρά Ασία), σοφιστής και ρητοροδιδάσκαλος, έζησε τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ήταν γιος του Διοκλή, συγγραφέα μουσικών έργων. Μαθήτευσε στον ρήτορα Γοργία τον Λεοντίνο, και ήταν αυτός που συνέχισε και ανέπτυξε τις θεωρίες του δασκάλου του για τη ρητορική. Ως βασικό σκοπό της διδασκαλίας του έθεσε το να κάνει τους μαθητές του ικανούς να μιλούν αυτοσχέδια και εκ του προχείρου.
Τα «Ρητορικά ανώνυμα» είναι κείμενα των μεταγενέστερων χρόνων, είτε επιτομές σπουδαστικών εγχειριδίων και συνόψεις διδακτικών μεθόδων, είτε ασκήσεις λόγου και ύφους κατά τους τρόπους της ελληνικής ρητορικής παράδοσης. Το περιεχόμενό τους διαφωτίζει σχετικά με το θεωρητικό υπόβαθρο των ρητορικών διδασκαλιών, την ορολογία και τις κατασκευές των ρητόρων στο συμβουλευτικό, στο δικανικό και στο πανηγυρικό είδος, με τη χρήση συχνά παραδειγμάτων από γνωστά ή μη σωζόμενα κείμενα της αρχαίας γραμματείας και με υποδείξεις για τον σωστό τρόπο δόμησης των συγκεκριμένων ειδών.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Αλκιδάμαντος:
- Περί των τους γραπτούς λόγους γραφόντων ή περί σοφιστών: Εριστικός λόγος, επίθεση εναντίον των ρητοροδιδασκάλων που επεξεργάζονται γραπτώς τους λόγους τους.
- Οδυσσεύς κατά Παλαμήδους προδοσίας: Ο Οδυσσέας κατηγορεί τον Παλαμήδη ότι ήρθε σε συνεννόηση με τον Πρίαμο και πρόδωσε τους Έλληνες. Ρητορικό γύμνασμα αμφισβητούμενης γνησιότητας.
- Αποσπάσματα: Τμήματα από λόγους του Αλκιδάμαντα που περιέσωσε ο Αριστοτέλης στη Ρητορική του.
Ρητορικών ανωνύμων:
- Προλεγόμενα της τέχνης ρητορικής.
- Ανωνύμου: Περί διηγήματος / Περί ηθοποιΐας / Περί εκφράσεως / Περί εγκωμίου και ψόγου.
- Ανωνύμου: Προβλήματα ρητορικά εις στάσεις.
- Ανωνύμου: Περί ποιητικών τρόπων Κείμενα των μεταγενέστερων χρόνων, επιτομές σπουδαστικών εγχειριδίων ή ασκήσεις λόγου και ύφους, στη γραμμή της ελληνικής ρητορικής παράδοσης.

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-06-12 12:21:33