Ψυχολογία του λόγου και της γλώσσας
Ανάπτυξη και παθολογία, δυσλεξία και λογοθεραπεία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-01-1301-3
1η έκδ.
Σειρά: Ψυχολογία
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 39.81 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 1,219 γρ., 582 σελ.
Περιγραφή

Η γλώσσα στις ποικίλες μορφές εκδίπλωσής της -ομιλούμενη γλώσσα, γραπτή γλώσσα, εσωτερική γλώσσα, γλώσσα του σώματος, νοηματική γλώσσα, γλώσσα του σχολείου, γλώσσες της επιστήμης και της τέχνης, γλώσσα των νέων, `παγγλωσσία`, κ.τ.λ. - στοιχειοθετεί ένα ισχυρό κοινωνικό μέσο με ανάλογη δυναμική με το οποίο ο άνθρωπος δύναται με τρόπο μοναδικό και δημιουργικό να επικοινωνεί με τον κοινωνικό του περίγυρο και ταυτόχρονα να κοινωνικοποιείται σταδιακά. Η ικανότητά του για γλωσσική επικοινωνία αποτελεί πράγματι αληθινό θαύμα στο πλαίσιο της ανθρώπινης κουλτούρας που μπορεί να προσεγγίσει κανείς αποτελεσματικά επενδύοντας στο διεπιστημονικό της χαρακτήρα αλλά και στη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την εκμάθησή της στη σύγχρονη εποχή. Ο διεπιστημονικός μανδύας μιας τέτοιας προσέγγισης αναδεικνύει το σύνθετο και πολυσημικό χαρακτήρα της γλώσσας του ανθρώπου και ταυτόχρονα διασφαλίζει τους απαραίτητους όρους για πολυσχιδή πρόσβαση και ολοένα αυξανόμενη γνώση-μεταγνώση του οικείου φαινομένου.
Το εγχείρημα για μια ταυτόχρονη διαπραγμάτευση τόσο της ανάπτυξης όσο και της παθολογίας της γλώσσας στην κλασική διττή της έκφανση - ομιλούμενη και γραπτή - διαπερνά το corpus της παρούσας πραγματείας στο σύνολό του καλύπτοντας, ανάμεσα σε άλλα, επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα επιστημονικού, κοινωνικού και πραγματολογικού χαρακτήρα. Ιδιαίτερα: α) αναπτύσσονται συσχετίσεις της γλώσσας με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και άλλες ανώτερες (νοητικές) λειτουργίες όπως είναι η σκέψη, η μνήμη, η δημιουργικότητα, η μάθηση, το χιούμορ, το συναίσθημα, β) επισημαίνεται η συνύφανσή της με πτυχές της καθημερινής κουλτούρας του ανθρώπου όπως είναι η επικοινωνία, ο πολιτισμός, η ιατρική κλινική πράξη, και γ) εκτίθενται σοβαρές μορφές διαταραχών της ομιλούμενης και γραπτής γλώσσας μ` έμφαση σ` εκείνη της δυσλεξίας στο γραπτό λόγο και στο ρόλο ειδικότερα της λογοθεραπείας και των εμπλεκόμενων μερών για την αντιμετώπιση οικείων φαινομένων. Η προγραμματική αναφορά σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας του λόγου και της γλώσσας στην καθημερινή κουλτούρα του ανθρώπου επιτρέπει τη δημιουργία μικρών και πολύμορφων ψηφίδων αναφοράς που παρατάσσονται η μια δίπλα στην άλλη και κοσμούν με το δικό τους τρόπο τον επενδυτικό καμβά του παρόντος εγχειρήματος.
Η θεώρηση του οικείου αντικειμένου στην παρούσα διαπραγμάτευση ταυτίζεται κατ` εξοχήν μ` εκείνη της Γνωστικής Ψυχολογίας χωρίς ωστόσο να παραλείπονται και απαραίτητα γλωσσολογικά ή άλλα στοιχεία καλύπτοντας έτσι ένα σημαντικό κενό στην οικεία ελληνική επιστημονική βιβλιογραφία. Ταυτόχρονα μια τέτοια θεώρηση προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στον πραγματολογικό χαρακτήρα του λόγου και της γλώσσας του ανθρώπου που παραπέμπει στο καθημερινό κοινωνικό συγκείμενο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΩΝ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
1: Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ - ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
2: ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
3: ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
4: ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΤΗΣΗΣ
5: ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
6: ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ
7: ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ - ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ
8: ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΤΥΠΟΙ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
9: (ΕΙΔΙΚΕΣ) ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ: ΒΑΣΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ
10: ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ - ΔΥΣΛΕΞΙΑ: Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
11: ΔΥΣΛΕΞΙΑ: (ΑΙΤΙΟ)ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ
12: ΔΥΣΛΕΞΙΑ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
13: ΔΥΣΛΕΞΙΑ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
14: ΔΥΣΛΕΞΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΡΩΝ
ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΟΡΩΝ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00