Συγκρούσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς στο χώρο του σχολείου
Αιτίες, αντιμετώπιση, αποτελέσματα, η επίδραση του φύλου, ο ρόλος του διευθυντή
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-333-566-5
Γρηγόρη, Αθήνα, 11/2008
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 18.76 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 24 εκ., 542 γρ., 272 σελ.
Περιγραφή

Η σύγκρουση είναι κάτι το φυσικό και αποτελεί αναπόφευκτο μέρος τηs ανθρώπινηs ζωήs. Υπάρχει σε όλεs τιs σχέσεις, τιs ομάδες, τουs πολιτισμούs και σε κάθε επίπεδο κοινωνικήs δομήs. Αν και η σύγκρουση είναι συχνά άβολη και ενεργοβόρα, μπορεί να είναι μια θετική δύναμη για αλλαγή και να φέρει, σε ένα στάσιμο σε κάθε περίπτωση οργανισμό ή μια λανθάνουσα σχέση, νέα zωή και ζωτικότητα. Η σύγκρουση αποτελεί μια πρόκληση για τουs ανθρώπουs, τόσο σε επίπεδο ατόμων όσο και σε επίπεδο ομάδαs και μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη. Μπορεί επίσης όμως, να είναι καταστρεπτική εάν δεν αντιμετωπίζεται και εξετάζεται κατά τρόπο εποικοδομητικό.

Οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, παρ` όλεs τιs διαφοροποιήσειs τουs από τουs υπόλοιπουs κερδοσκοπικούs ή κοινωφελείς οργανισμούs, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση να λειτουργούν και να διοικούνται αποτελεσματικά. Διοίκηση ενός εκπαιδευτικού οργανισμού είναι η διαδικασία του συντονισμού ανθρώπων (μαθητών, δασκάλων, βοηθητικού προσωπικού), δραστηριοτήτων και υπαρχόντων μέσων για την παροχή εκπαίδευσηs με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Όπως σε κάθε κοινωνικό και επαγγελματικό χώρο, όπου πολλοί άνθρωποι εργάζονται καθημερινά μαζί και χρειάζεται να συναποφασίζουν, έτσι και στις εκπαιδευτικέs μονάδες, ωs αποτέλεσμα τηs δυναμικήs που αναπτύσσεται, ιδιαίτερα όταν χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν σε όλεs τιs φάσεις λειτουργίαs του εκπαιδευτικού οργανισμού, προκύπτουν αρκετά συχνά συγκρούσειs μεταξύ των μελών του συλλόγου διδασκόντων εξαιτίαs των διαφορετικών προσεγγίσεων στα διάφορα ζητήματα.

Η εμπειρία και η έρευνα δείχνει ότι το φαινόμενο να παρουσιάζονται συγκρούσειs και μάλιστα με μεγάλη ένταση στις εκπαιδευτικέs μονάδες, είναι αρκετά συχνό με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων και τη δυσαρέσκεια όσων υπηρετούν σ` αυτέs.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΙΕΡΑΡΧΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00