Στα απομνημονεύματά του ο διάσημος συνθέτης Κουν αφηγείται τον άτυχο έρωτά του για την όμορφη, γλυκιά Γερτρούδη. Ο Κουν την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά, αλλά εκείνη θα αγαπήσει και θα παντρευτεί τον καλό του φίλο Χάινριχ, έναν γοητευτικό, παρορμητικό τραγουδιστή της όπερας. Εντελώς αταίριαστοι, η Γερτρούδη και ο Χάινριχ θα δυστυχήσουν μέσα σ’ έναν καταστροφικό γάμο. Ωστόσο, ο πόνος του έρωτα γίνεται η έμπνευση για μια όπερα που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επιτυχία του Κουν.
Ο νομπελίστας Χέρμαν Έσσε μιλά για τον έρωτα, τη φιλία, την έμπνευση και τη νιτσεϊκή θεωρία για τη γένεση της τέχνης σε ένα μυθιστόρημα πλημμυρισμένο μουσική.
Η μοίρα των συγγραφέων (ακόμη και των σημαντικών) είναι συχνά απροσχεδίαστη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ο Γερμανός μυθιστοριογράφος και ποιητής Έρμαν Έσσε έθεσε έναν άκρως επικίνδυνο στόχο: στις 2 Ιουλίου 1927 θα γινόταν 50 ετών. Τότε, θα αποφάσιζε αν θα αυτοκτονούσε ή όχι. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε καταληφθεί από αυτοκτονικό ιδεασμό. Σε ηλικία μόλις 15 ετών είχε αγοράσει κρυφά από τους γονείς του ένα σκουριασμένο περίστροφο και τους άφησε ένα σημείωμα που εξηγούσε γιατί οδηγήθηκε στο απονενοημένο διάβημα. >>>