Χιλιάδες βιβλία έχουν γραφτεί για την Αγγλία, από τη μία πλευρά, και την Ελλάδα, από την άλλη, εν τούτοις κανένα που να εξετάζει συγκεκριμένα και κριτικά την ιστορία της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους και ειδικά το πώς η Αγγλία έχει επηρεάσει τη μοντέρνα Ελλάδα, όχι πάντα προς όφελος της τελευταίας. Έτσι γεννήθηκε το παρόν βιβλίο ενός πρώην Βρετανού διπλωμάτη με παππού Έλληνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μητέρα Ελληνο-ιταλίδα και πατέρα Άγγλο, ο οποίος διαβιεί στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το βιβλίο, με όλες τις ατέλειές του, προσφέρει μια ειλικρινή εικόνα των καλών, των κακών και των άσχημων πτυχών της διμερούς σχέσης μέχρι σήμερα, παρόλες τις απόπειρες διαφόρων μικροπολιτικών ψευδο-ακαδημαϊκών και πολιτικάντηδων να υποβαθμίσουν γεγονότα που τους προκαλούν αμηχανία και δεν ταιριάζουν στις ατζέντες τους. Το παρόν έργο απευθύνεται τόσο στο διορατικό τουρίστα όσο και στον, αγγλόφιλο ή ελληνόφιλο, ιστορικό των διεθνών σχέσεων και στοχεύει στην εισαγωγή μεγαλύτερης διαφάνειας στην αγγλοελληνική υπόθεση, με σκοπό να ταράξει τα νερά της απάθειας, αντί να μπαλώσει τις διαφορές και έτσι να προωθήσει και να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ αυτών των δύο σπουδαίων –ή τουλάχιστον κάποτε σπουδαίων– χωρών.
* * *
Στο «Βρετανία και Ελλάδα: η αληθινή ιστορία» ο Ουίλιαμ Μάλινσον ξεκινάει από την Αρχαία Ελλάδα – όταν οι Άγγλοι δεν υπήρχαν ακόμα - και βαθμιαία ξεδιπλώνει τον ιστό των σχέσεων των δύο χωρών μέχρι σήμερα. Το βιβλίο είναι ελκυστικό, ευκολοδιάβαστο και περιέχει πληροφορίες που έρχονται στο φως για πρώτη φορά, προϊόν της σχολαστικής έρευνας του συγγραφέα. Διαβάζοντάς το ο αναγνώστης αποκτά πλούτο γνώσεων γύρω από την ιστορία και τις περιπλοκές των σχέσεων των δύο χωρών. —Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης ε.τ.
*
Δεν αποσιωπά τις αλήθειες που ανακαλύπτει. Πρόθεσή του είναι να ταράξει τα νερά της ψευδο-επιστημοσύνης. Γράφει ό,τι σκέφτεται ως πραγματικά ανεξάρτητος και αμερόληπτος ερευνητής. Η κατάρτισή του έχει θεσμικό ανάστημα. Γι’ αυτό και το παρόν βιβλίο θα παραμείνει στην κορυφή για πολλά χρόνια. —Καθηγητής Βασίλης Κ. Φούσκας, Royal Docks School of Business & Law, Πανεπιστήμιο Ανατολικού Λονδίνου, ιδρυτής και αρχισυντάκτης του Journal of Balkan and Near Eastern Studies