1η έκδ. || Νέα || Επετειακή για τα 100 Χρόνια της Ναυτεμπορικής
Σειρά: 100 Χρόνια Ναυτεμπορική
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Σκληρόδετο
25 x 29 εκ., 2,000 γρ., 392 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, το σύνολο των οικονομικών πολιτικών, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οι επιρροές από το διεθνές περιβάλλον που διαμόρφωσαν τη σημερινή Ελλάδα, με τις επιτυχίες της, τα χρόνια προβλήματα, τις δυσκολίες (πολιτικές και οικονομικές), ενώ παράλληλα κατατίθενται προτάσεις για βελτιώσεις όπου χρειάζεται.
Περιγραφή
H κληρονομιά της «Ν»
του Αθανάσιου Αδαμόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης
Αν την ιστορία τη γράφουν οι νικητές, τότε η «Ναυτεμπορική» δικαίως μπορεί να υπερηφανεύεται πως η έκδοση που έχετε στα χέρια σας, αποτελεί την κορωνίδα της 100χρονης ιστορίας της, την κληρονομιά της για τις επόμενες γενιές. Διότι στον αιώνα που πέρασε, κατάφερε να επιβιώνει και να αναπτύσσεται ακολουθώντας τον δρόμο της εξέλιξης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κινούμενη με γνώμονα δύο βασικές και απλές αρχές: την εγκυρότητα και την αξιοπιστία.
Κι αν η καταγραφή της πολιτικής ιστορίας διαρκώς αναλύεται και ερμηνεύεται, η οικονομική ιστορία που πραγματεύεται η έκδοση, είναι πολύ πιο απλή. Γιατί καταγράφεται με βάση την αμείλικτη αλήθεια των αριθμών. Και οι αριθμοί μπορούν να είναι είτε σωστοί, είτε λάθος.
Όσο εύκολο μπορεί να ακούγεται, τόσο δύσκολο ήταν, είναι και θα είναι να καταφέρνεις να αποτελείς το σημαντικότερο βήμα ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας. Γιατί πρέπει να μπορείς να μεταδίδεις και να αναλύεις τις ειδήσεις με τρόπο αντικειμενικό, γρήγορα και αξιόπιστα, ώστε να πείθεις για την ορθότητά τους.
Οι έγκριτοι ακαδημαϊκοί Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, Τάσος Γιαννίτσης, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός, Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Βάλια Αρανίτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ και Γεωργία Μ. Πανσεληνά, ιστορικός, μαζί με τον συνεργάτη της δημοσιογράφο Θανάση Αντωνίου, που επιμελήθηκαν και υπογράφουν τις ερευνητικές εργασίες για τα 100 χρόνια Οικονομικής Ιστορίας, χαρακτηρίζουν το έργο αυτό «ως μια ευκαιρία αναστοχασμού και αξιολόγησης» για τα όσα συνέβησαν στην οικονομία και την κοινωνία τον αιώνα που πέρασε, από το 1924 έως και σήμερα.
Στις 400 σελίδες που ακολουθούν, περιγράφεται με ακρίβεια η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, το σύνολο των οικονομικών πολιτικών, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οι επιρροές από το διεθνές περιβάλλον που διαμόρφωσαν τη σημερινή Ελλάδα, με τις επιτυχίες της, τα χρόνια προβλήματα, τις δυσκολίες (πολιτικές και οικονομικές), ενώ παράλληλα κατατίθενται προτάσεις για βελτιώσεις όπου χρειάζεται.
Διαβάζοντας τις μελέτες αυτές εύκολα κατανοεί κανείς πως υπάρχει διαχρονικά μια ανισορροπία ανάμεσα στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε ο ιδιωτικός τομέας σε σχέση με το επίσημο κράτος, ανισορροπία που ουσιαστικά διαιωνίζει τα προβλήματα και «φρενάρει» τους ρυθμούς ανάπτυξης. Η Ελλάδα κατάφερε να εξελιχθεί μέσα από πολέμους, καταστροφές και γεωπολιτικές αναταράξεις και να αποτελεί σήμερα ισότιμο μέλος ενός ισχυρότατου οικονομικού συνασπισμού: της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ενιαίου νομίσματος. Όμως, κοινή παραδοχή είναι πως δεν εκμεταλλεύτηκε πλήρως τα οφέλη αυτής της σχέσης, καθώς κάποιες αγκυλώσεις εμπόδισαν μεταρρυθμίσεις που θα καθιστούσαν τη χώρα περισσότερο ανταγωνιστική, και κυρίως να πετύχει τον μεγάλο στόχο που είναι η σύγκλιση με τους υπόλοιπους εταίρους.
Στην ανασκόπηση των 100 ετών της οικονομικής ιστορίας, ο χρόνος φαίνεται πως κύλησε αργά. Όμως, πλέον ο χρόνος τρέχει με άλλες ταχύτητες, ψηφιακές, επιταχύνοντας την ανάγκη για αποτελεσματικές αποφάσεις. Η 4η βιομηχανική επανάσταση έχει αρχίσει, και αυτή τη φορά δεν κινείται σαν τρένο για να προλάβουμε το τελευταίο βαγόνι. Είναι ώρα να ξεφύγουμε από την αντανάκλαση στον καθρέφτη του παρελθόντος.
Επιδίωξή μας είναι η κληρονομιά των 100 χρόνων της «Ν» να αποτελέσει τον σπόρο για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη μιας ακόμη πιο ισχυρής Ελλάδας στο μέλλον. Ο οργανισμός της «Ναυτεμπορικής» θα είναι εδώ για να συνεχίσει την καταγραφή και ανάλυση αυτής της πορείας, καταθέτοντας παράλληλα δημιουργικές προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τον επόμενο αιώνα, με την ίδια συνέπεια.