Μήπως αυτό σημαίνει ότι είναι «έμφυτη»; Δηλαδή νευρολογική; Και ναι και όχι. Υπάρχουν ευρήματα νευρολογικά, αλλά η Κατάθλιψη εμφανίζεται και σε άτομα που δεν έχουν αυτά τα ευρήματα.
Πολύς κόσμος κατηγορεί την τεχνολογία. Αν και σκοπός της τεχνολογίας είναι να κάνει τη ζωή μας καλύτερη, φαινομενικά φέρνει περισσότερο άγχος ...ή μήπως όχι; Επειδή οι αρχαιολόγοι μας λένε ότι και στα αρχαία χρόνια μας ταλαιπωρούσε το άγχος. Μόνο και μόνο επειδή έχουμε τεχνολογία, τείνουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ διαφορετικοί από ό,τι οι αρχαίοι. Όμως πηγαίνοντας πολύ πίσω στον χρόνο οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά. Ο άνθρωπος συνεχίζει να έχει το άγχος της καθημερινής επιβίωσης, της αποδοχής από την κοινωνία και της εύρεσης συντρόφου. Μήπως δεν είχαν ερωτικές απογοητεύσεις οι αρχαίοι; Μήπως δεν στενοχωριόταν με τις αποτυχίες και δεν χαιρόντουσαν με τις επιτυχίες τους; Οι χαρές και οι λύπες είναι μέσα στη ζωή και από ό,τι φαίνεται, μέσα στη ζωή μας είναι και η Κατάθλιψη. Ευτυχώς έρχεται η παρέμβαση της επιστήμης στην πρόληψη και στη θεραπεία της διαταραχής αυτής. Μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλειο, να την εξαλείψουμε, αλλά σίγουρα είμαστε στο καλύτερο επίπεδο στην ανθρώπινη ιστορία. Έχουμε όπλα που δεν είχαν οι παλαιότερες γενιές: την Ψυχολογία, τη Νευρολογία και τη Φαρμακολογία.
Η Κατάθλιψη είναι επικίνδυνη, τόσο για τη ζωή μας όσο και για το «ευ ζην» μας. Γι αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε πως να την προλαμβάνουμε, πως να αναγνωρίζουμε τα σημάδια της και, όταν εμφανίζεται, πως να την καταπολεμάμε.