– Το Σαιν-Φιάκρ, μέσω Ματινιόν ;
– Είναι πιθανό, εφόσον μας διαβιβάστηκε μέσω της αστυνομίας του Μουλέν. Και ο Μαιγκρέ είχε βάλει το χαρτί στην τσέπη του. Σαιν-Φιακρ! Ματινιόν! Μουλέν! Ονόματα που του ήταν περισσότερο οικεία από οποιαδήποτε άλλα.
Γεννήθηκε στο Σαιν-Φιακρ, εκεί ο πατέρας του επί τριάντα συναπτά χρόνια ήταν ο διαχειριστής του πύργου ! Την τελευταία φορά που είχε πάει, ήταν ακριβώς όταν πέθανε ο πατέρας του, και τον είχαν θάψει στο μικρό κοιμητήριο πίσω απ’την εκκλησία.
«… θα διαπραχθεί φόνος… κατά τη διάρκεια της πρώτης λειτουργίας…»
Ο Μαιγκρέ είχε φτάσει την προηγουμένη. Είχε μείνει στο μοναδικό πανδοχείο.
Στο Μουλέν, η αστυνομία είχε πιστέψει ότι επρόκειτο για κάποια κακόγουστη φάρσα και δεν θορυβήθηκε. Στο Παρίσι προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η αναχώρηση του επιθεωρητή.
[...] Ο Μαιγκρέ, εντυπωσιασμένος, άγγιξε τον ώμο της κόμησσας. Και το σώμα ταλαντεύτηκε, σάμπως η ισορροπία του να κρατιόταν από ένα τίποτα, κυλίστηκε κάτω και παρέμεινε ακίνητο. Η κόμησσα του Σαιν-Φιάκρ ήταν νεκρή.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΙΝ-ΦΙΑΚΡ, γραμμένη το 1932, σπουδαία χρονιά και πολύ παραγωγική για τον Ζωρζ Σιμενόν, κάνει ένα κλείσιμο του ματιού στη βρετανική χρυσή περίοδο του αστυνομικού είδους, με όλους τους διάφορους υπόπτους να συγκεντρώνονται από τον ντετέκτιβ για την ανάλυση και την ταυτοποίηση του ενόχου. Επίσης, η υπόθεση λύνεται χωρίς τη διαμεσολάβηση του νόμου – ο Μαιγκρέ δεν δουλεύει επισήμως στην υπόθεση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο και ενδιαφέρον μυθιστόρημα, όπως πάντα, πολύ δημοφιλές στους φανατικούς του Μαιγκρέ για όλες τις λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται σχετικά με την παιδική ηλικία του επιθεωρητή.
Γυρίστηκε ταινία το 1959 από τον Jean Delannoy, με τον Jean Gabin στο ρόλο του επιθεωρητή Μαιγκρέ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: ANDRÉ KERTÉSZ
Βροχερή μέρα στο Τόκυο, 1968
© Estate of André Kertész