Ειδικότερα, στο κύριο μέρος του παρόντος εγχειρήματος διερευνάται ο δικαιολογητικός λόγος και οι εκφάνσεις προστασίας της εμπορικής επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου. Συγκεκριμένα, αφού προσδιοριστούν οι βασικές μορφές προσβολής τους, εξετάζεται η προσωρινή και η οριστική προστασία των φορέων των επίμαχων δικαιωμάτων από άποψη αστική, ποινική, διοικητική, ανατρέχοντας στα αντίστοιχα νομοθετικά πλαίσια.
Σε μια προσπάθεια πολύπλευρης διερεύνησης του θέματος σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο διεθνών και ενωσιακών ρυθμίσεων, το παρόν έργο εξετάζει την παρεχόμενη εν γένει προστασία της εμπορικής επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου, τα δικαιώματα του θιγόμενου δικαιούχου αυτών, με ποιο τρόπο και ποιο ένδικο βοήθημα μπορεί να στραφεί κατά του προσβολέα, με ποιο αίτημα και με τις κατάλληλες κάθε φορά διατάξεις, επιλέγοντας από το νομικό οπλοστάσιο αυτές που αρμόζουν στην ένδικη περίπτωση, ώστε να επιτύχει την αποτελεσματικότερη κατά το δυνατόν προστασία του. Περαιτέρω, αναλόγως της προσβολής του φορέα στη χρήση του διακριτικού γνωρίσματος και του περιεχομένου της ένδικης προστασίας, διερευνώνται οι δυνατότητες προσφυγής σε διατάξεις του Αστικού Κώδικα, του νόμου περί αθέμιτου ανταγωνισμού, του νόμου περί σημάτων, του Ποινικού Κώδικα, της ΔΣ Παρισίων ή σε Κοινοτικές Οδηγίες.
Κεφαλαιώδους σημασίας στο παρόν θεματικό αντικείμενο αποτελεί το τμήμα που αναλύει την αποζημίωση του θιγόμενου. Στο τμήμα αυτό εντοπίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος υπολογισμού και άλλα σημαντικά θέματα. Τα δικονομικά ζητήματα επιστεγάζουν όλη την προηγούμενη ανάλυση και η εργασία ολοκληρώνεται με τις συμπερασματικές παρατηρήσεις και προτεινόμενες λύσεις.