Ειδικότερα, το πρώτο κεφάλαιο της παρούσας μελέτης πραγματεύεται το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι ορισμοί και οι διαστάσεις της ενδοοικογενειακής βίας, οι συνέπειές της στα θύματα, οι ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της και το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα.
Το δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται με το ζήτημα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Το τρίτο κεφάλαιο πραγματεύεται το ζήτημα της παραβατικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, στην αρχή παρουσιάζεται η φαινομενολογία και στη συνέχεια αναλύονται οι παράγοντες που την ευνοούν με ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της οικογένειας, στην επιρροή των συνομηλίκων και στον ρόλο του σχολείου.
Το τέταρτο κεφάλαιο ασχολείται με το παραγνωρισμένο ζήτημα της κακοποίησης και παραμέλησης των ηλικιωμένων και το πέμπτο κεφάλαιο πραγματεύεται το ζήτημα της βίας στα γήπεδα.
Το έκτο κεφάλαιο ασχολείται με την αστυνομική βία. Αρχικά, γίνεται η οριοθέτηση του ζητήματος και παρουσιάζεται η φαινομενολογία του. Στη συνέχεια, αναλύονται παράγοντες που ευνοούν τη χρήση αστυνομικής βίας και καταγράφονται οι αντιλήψεις του κοινού για την αστυνομία. Έπειτα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη θανατηφόρα αστυνομική βία, ενώ το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των συνεπειών της αστυνομικής βίας γενικότερα.
Στο έβδομο κεφάλαιο προτείνονται συγκεκριμένες πολιτικές πρόληψης και ορθολογικής αντιμετώπισης για τις επιμέρους μορφές της βίας που παρουσιάσθηκαν. Το έργο ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των συμπερασμάτων.