Τα περισσότερα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη γραφή από πολύ νωρίς, προτού αναπτύξουν βασικές προγραφικές δεξιότητες, που αποτελούν το θεμέλιο για την κατάκτηση της γραφής. Καλούνται να σχεδιάσουν κατευθείαν γράμματα και αριθμούς, χωρίς να έχουν εξοικειωθεί με τις γραμμές και τα σχήματα –που είναι η βάση των γραμμάτων και των αριθμών–, χωρίς να έχουν καλλιεργήσει τη λεπτή και την αδρή κινητικότητά τους ή χωρίς να έχουν εξασκηθεί στον συντονισμό κίνησης και όρασης, με αποτέλεσμα αργότερα να δυσκολεύονται, να αποθαρρύνονται και τελικά να εκδηλώνουν αρνητική στάση απέναντι στη γραφή και στον γραμματισμό.
Η γραφή, λοιπόν, είναι μια σύνθετη διαδικασία, ίσως η πολυπλοκότερη δεξιότητα που καλείται να μάθει ο άνθρωπος, αφού την αναπτύσσει συνδυάζοντας νοητικές, αντιληπτικές και αισθητικοκινητικές ικανότητες. Έτσι, προκειμένου το παιδί να κατακτήσει τη δεξιότητα της γραφής, και μάλιστα με τρόπο γόνιμο και ευχάριστο, πρέπει πρωτύτερα να έχει κατακτήσει τις βασικές προγραφικές δεξιότητες.
Το βιβλίο Από την τελεία στη γραμμή επιχειρεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην εκπαιδευτική βιβλιογραφία, λειτουργώντας ως ένα καινοτόμο εργαλείο συστηματικής και μαθητοκεντρικής διδασκαλίας, σχεδιασμένης βάσει εξελικτικών σταδίων. Μέσα από εργασίες βασισμένες στις αρχές της παιγνιώδους και της διερευνητικής μάθησης, κάθε παιδί θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη γραφή, τα μαθηματικά, αλλά και την τέχνη, με όχημα το παιχνίδι, τη δημιουργία και την ανακάλυψη.
Περιέχονται εύληπτες και αναλυτικές οδηγίες των εργασιών, που προσφέρονται για ανάγνωση και από τα ίδια τα παιδιά, φωτογραφικές απεικονίσεις, φύλλα εργασίας, καθώς και υπομνηματικό υλικό για τον εκπαιδευτικό ή τον κηδεμόνα.