Εισαγωγή στην Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-530-165-1
2η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 48.43 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 530 σελ.
Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό είναι η 2η αναθεωρημένη έντυπη έκδοση του ηλεκτρονικού βιβλίου, που κυκλοφόρησε αρχικά το 2015 στο πλαίσιο του έργου ανάπτυξης ανοικτών ακαδημαϊκών ηλεκτρονικών συγγραμμάτων "Κάλλιπος". Ο πρώτος από τους συγγραφείς είναι συγγραφέας του κλασσικού βιβλίου "Εισαγωγή στην Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή", που υπήρξε το πρώτο στο αντικείμενο αυτό στην Ελληνική γλώσσα (Εκδ. Δίαυλος, 2000).
Η 2η αυτή έκδοση, είναι εμπλουτισμένη με θέματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την οικονομική διάσταση της ευχρηστίας, με εργαλεία και μεθόδους σχεδίασης, κλπ. Ο τόμος αυτός που προτείνεται ως διδακτικό βοήθημα για μαθήματα εισαγωγής στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή, έχει στόχο αφενός την εισαγωγή του αναγνώστη στις βασικές έννοιες, το θεωρητικό υπόβαθρο, τις μεθόδους, τους κανόνες, τις αρχές σχεδιασμού και τα εργαλεία της επιστήμης της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή, αφετέρου δε, μέσα από παραδείγματα, την αξιοποίησή τους για τη σχεδίαση εύχρηστων υπολογιστικών συστημάτων, που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των χρηστών τους και που ικανοποιούν τις απαιτήσεις για μια θετική εμπειρία χρήσης της τεχνολογίας.
................
Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός πολιτών στις σύγχρονες κοινωνίες αλληλεπιδρά σε καθημερινή βάση με υπολογιστές ή με συσκευές που περιέχουν υπολογιστές (όπως είναι πολλές οικιακές συσκευές, βιομηχανικά συστήματα και διατάξεις αυτοματισμού, μηχανές τραπεζικών συναλλαγών κλπ.).
Σημαντικό στοιχείο της αλληλεπίδρασης αυτής είναι η διεπιφάνεια χρήστη (user interface), δηλαδή το σύνολο των στοιχείων του υπολογιστικού συστήματος με τα οποία ο χρήστης έρχεται σε επαφή και με τα οποία αλληλεπιδρά. O καλός σχεδιασμός της διεπιφάνειας χρήστη των σύγχρονων υπολογιστών αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την επιτυχή ενσωμάτωσή τους σε παραγωγικές διαδικασίες όσο και για την αποδοχή τους από τους χρήστες τους.
Το βιβλίο αυτό, έχει προκύψει από τη συσσωρευμένη εμπειρία της συγγραφικής ομάδας στη διδασκαλία του αντικειμένου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επί σειρά ετών. Απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές Τμημάτων Υπολογιστών και Πληροφορικής. Επίσης, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ερευνητές και φοιτητές που μελετούν την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή από την οπτική γωνία άλλων επιστημών (εργονομία, γνωστική ψυχολογία κλπ.). Ακόμη, ενδιαφέρει όσους εμπλέκονται στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη σύνταξη προδιαγραφών και την αξιολόγηση λογισμικού - υπολογιστικών συστημάτων που αλληλεπιδρούν με τους χρήστες τους.
Κάθενα από τα κεφάλαια συνοδεύεται από προτεινόμενες ασκήσεις και δραστηριότητες, ενώ το τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει ενδεικτικά εργαστηριακά θέματα. Το περιεχόμενο του βιβλίου εμπλουτίζεται από υλικό που βρίσκεται στο δικτυακό τόπο του βιβλίου, ενώ συνοδευτικό υλικό, υπό μορφή διαλέξεων, ασκήσεων, διαφανειών, κλπ, διατίθεται στο ανοικτό μάθημα με τίτλο: «Επικοινωνία Ανθρώπου-Μηχανής και Σχεδίαση Διαδραστικών Συστημάτων» που βρίσκεται στον ιστότοπο ανοικτών μαθημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών ( eclass.upatras.gr) και στο Εθνικό αποθετήριο ανοικτών μαθημάτων (opencourses.gr)


Add: 2024-11-13 14:21:51 - Upd: 2024-11-14 15:09:28