Το θέμα αυτό συνδέεται άρρηκτα με τη χρηστή φορολογική διακυβέρνηση, η οποία αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζεται η δίκαιη φορολόγηση.
Προς τον σκοπό της ανάλυσης, η μελέτη διαρθρώνεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος αναλύεται το νομικό καθεστώς του Κώδικα, ως μέσο ήπιου δικαίου και ως μέσο εφαρμογής της Ανοικτής Μεθόδου Συντονισμού (ΑΜΣ). Στο δεύτερο μέρος αναλύεται το πεδίο εφαρμογής του Κώδικα (γεωγραφικό και ουσιαστικό), με αναφορά σε χαρακτηριστικές αποφάσεις της Ομάδας, με τις οποίες αξιολόγησε προτιμησιακά φορολογικά καθεστώτα. Στο τρίτο μέρος ολοκληρώνεται η ανάλυση με την ανάδειξη της αλληλεπίδρασης του Κώδικα με τις διατάξεις της ΣΛΕΕ, στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων.
Η μονογραφία αυτή αποτελεί την πρώτη σε βάθος ανάλυση ζητημάτων που ανακύπτουν από την εφαρμογή των άρθρων του Κώδικα Δεοντολογίας, με εκτεταμένη αναφορά στην «ψευδονομολογία» της Ομάδας του Κώδικα. Εξετάζει σε βάθος και με πλήρη τεκμηρίωση τα προαναφερθέντα και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο όχι μόνο για τους νομικούς, αλλά και για όλους τους ασχολούμενους με τον κλάδο του Φορολογικού Δικαίου.