Η Τουρκία του 21ου αιώνα έχει μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά είναι αμφίβολο αν έχει τα μέσα (οικονομικά, τεχνολογικά, στρατιωτικά) να τις υλοποιήσει. Η «Μεγάλη Ιδέα» της Άγκυρας είναι να καταστεί η Τουρκία ένα εκ των δέκα πιο ισχυρών κρατών στον κόσμο το 2053 (600 χρόνια μετά την Άλωση της Κων/πολης). Με βάση την νεοοθωμανική ιδεολογία, η Συνθήκη της Λωζάνης θεωρείται ως μια ιστορική αδικία που διέλυσε οριστικά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Για αυτό το λόγο ο Ερντογάν μιλάει για τα «σύνορα της καρδιάς» του που υπερβαίνουν τα επίσημα σύνορα της Τουρκίας. Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ο «Εθνικός Όρκος» εντάσσονται στην ίδια λογική με την έμπρακτη καθημερινή αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Συρίας, του Ιράκ και προσφάτως της Αρμενίας.
Quo Vadis η Τουρκία;
Έχει διαλέξει οριστικά το ευρασιατικό μπλοκ (Ρωσία, Κίνα, Ιράν) αξιοποιώντας καιροσκοπικά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης; Θα συνεχίσει να υπονομεύει την Ευρώπη μέσω της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών και της υπόθαλψης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας;
Το ανά χείρας βιβλίο έχει τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων προκειμένου με απλό και κατανοητό τρόπο ο αναγνώστης να εξοικειωθεί με έννοιες και όρους. Καλύπτονται 5 Θεματικές ενότητες:
– Πολιτική,
– Κοινωνία-Ισλάμ,
– Οικονομία-Οργανωμένο Έγκλημα,
– Εξωτερική Πολιτική,
– Ένοπλες Δυνάμεις-Υπηρεσίες Πληροφοριών.
Στα παραρτήματα του βιβλίου υπάρχει χρονολογία γεγονότων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Ευελπιστούμε η έκδοσή του να συνεισφέρει εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο, σε μια χώρα που εν έτει 2023 δεν υφίσταται ακόμη Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, πόσο μάλλον στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας. Τα τραγικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή (από τις 7 Οκτωβρίου 2023) καθιστούν την ανάγκη ανάγνωσης του βιβλίου ακόμη πιο επιτακτική.