Μέσα από ιστορικές, πολιτικές και οικονομικές αναφορές, ο Συγγραφέας αναδεικνύει το ελληνικό πολιτικό-διοικητικό σύστημα των περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων, ως βάση επικοινωνίας του πολίτη με τη Διοίκηση, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες δημοκρατικής διακυβέρνησης. Η παρουσίαση των βασικών αρχών και εννοιών του θεσμικού πλαισίου της σύγχρονης Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ανάλυση των προβλημάτων της εισάγει τον αναγνώστη στην οργάνωση και τις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, τόσο από την οπτική της συνταγματικής και νομοθετικής κατοχύρωσης, όσο και από την όψη της συγκριτικής ανάλυσης, σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς εμπλουτίζεται, εκτός των άλλων, και με την ανάλυση πρόσφατων νομοθετικών κειμένων, όπως ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ 4804/2021, ο ν. 4700/2020, ο ν. 4765/2021 και ο πρόσφατος νόμος 4954/2022, που άλλαξε σημαντικά τη δομή, λειτουργία και οργάνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την εποπτεία νομιμότητας των ΟΤΑ, μέχρι τη στελέχωση του θεσμού του Επόπτη ΟΤΑ.
Η συστηματική παρουσίαση της ύλης του ανά χείρας έργου, πλαισιωμένη με πλούσια νομολογία των αρμοδίων δικαστηρίων, θα βοηθήσει ουσιαστικά τους ερμηνευτές και εφαρμοστές του δικαίου της περιφερειακής ανάπτυξης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.