Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας δεν έχει στόχο να καταρτίσει θεωρητικά τον αναγνώστη για τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσµατος (ΔΑΦ). Εξάλλου έχουν προηγηθεί καταξιωµένοι µελετητές και επιστήµονες του χώρου, κάποιους από τους οποίους είχαµε την τύχη και την τιµή να έχουµε δασκάλους.
Περιέχει τέσσερα κεφάλαια.
Στο πρώτο κεφάλαιο προσεγγίζει θεωρητικά τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσµατος και προτείνονται εκπαιδευτικές πρακτικές.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η εφαρµογή της δοµηµένης εκπαίδευσης. Η δόµηση αφορά τόσο στο περιβάλλον που κινείται το άτοµο όσο και στο χρόνο και το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιµοποιεί.
Το τρίτο κεφάλαιο, δείχνει βήµα προς βήµα την κατασκευή του εκπαιδευτικού υλικού, κουτιών και φακέλων, που εύκολα χρησιµοποιεί ο µαθητής στο χώρο αυτόνοµης εργασίας λόγω του «ενιαίου» της κατασκευής τους.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται ενδεικτικές εργασίες σε κουτιά – καθήκοντα και φακέλους µε σχόλια που αναφέρουν τον στόχο της κάθε εργασίας.
Στην ουσία είναι η συστηµατοποίηση και καταγραφή των γνώσεων και των εµπειριών µας στην εφαρµογή εκπαιδευτικών πρακτικών και την κατασκευή εκπαιδευτικού υλικού που χρησιµοποιούµε για την υποστήριξη στο σχολικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, µαθητών µε ΔΑΦ, αλλά και µαθητών µε Δ.Ε.Π.Υ. και Ν.Υ.
Είναι ένας πρακτικός οδηγός που ελπίζουµε να βοηθήσει εκπαιδευτικούς, γονείς και θεραπευτές, αλλά προπάντων την καθηµερινότητα του ιδιαίτερου και τόσο ευαίσθητου κοµµατιού του πληθυσµού που είναι και ιδιαίτερο κοµµάτι της καρδιάς µας.
«Η πείρα, η αγάπη και το µεράκι συνέθεσαν αυτό το βιβλίο που έρχεται να συµπληρώσει ένα µεγάλο κοµµάτι του παζλ που λέγεται εκπαίδευση των παιδιών µε αυτισµό. Στην ελλιπή ελληνική βιβλιογραφία (την σχετική µε το θέµα) το βιβλίο αυτό είναι ένας πολύτιµος βοηθός για γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές και όσους εµπλέκονται στην εκπαίδευση ατόµων που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού.
Συγχαρητήρια στις συγγραφείς συνολικά για την έως τώρα προσφορά τους.»
Κατερίνα Μπεκιαρίδου,
Εργοθεραπεύτρια
«Από το 2000 και µετά γίνεται πολύς λόγος περί της εκπαίδευσης των ατόµων µε αυτισµό. Διοργανώθηκαν σεµινάρια, ειπώθηκαν πολλά, αλλά υπήρχε ένα κενό όσον αφορά την εφαρµογή όλων αυτών. Η Χρύσα και η Νίκη ήταν από τα άτοµα που είχαν παρακολουθήσει και συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις πάνω στην εκπαίδευση των ατόµων µε αυτισµό. Μετά από µια δεκαετία δουλειάς στο Ειδικό Δηµοτικό Σχολείο Σερρών ήρθε η στιγµή που δηµοσιοποιούν τον τρόπο εργασίας τους. Το βιβλίο είναι µοναδικό, βασίζεται στις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις και συνδυάζει τη θεωρία µε την πράξη. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο για οποιονδήποτε (γονέα, εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό) που ασχολείται µε την εκπαίδευση των παιδιών µε αυτισµό.»
Κωνσταντίνος Κιοσσές,
Διευθυντής Ειδικού
Δηµοτικού Σχολείου Σερρών
«Η Χρύσα και η Νίκη δεν θα σου πουν αυτό που ενδεχοµένως θα ήθελες να ακούσεις. Θα σου πουν την αλήθεια και θα σε βοηθήσουν να τη δεχτείς, µε τον τρόπο που αυτές ξέρουν να δουλεύουν. Χρύσα και Νίκη, ένα µεγάλο ευχαριστώ για ότι κάνετε για όλα τα παιδιά µε αυτισµό και τους γονείς τους.»
Σ. Λαµπροπούλου (µητέρα)