Στον Μάνο Καραργύρη, πενηντάρη, επίκουρο καθηγητή στη Νομική και επαγγελματία της πολιτικής επικοινωνίας, έτυχαν όλα όσα ήθελε: η πρόκληση της δημιουργίας ενός νέου κόμματος με τους καλύτερους δυνατούς όρους, στη χειρότερη στιγμή για το πολιτικό σύστημα, με άφθονη χρηματοδότηση και με υποψήφιο-έκπληξη, σαν εξ ουρανού.
Έτυχαν κι όσα δεν ήθελε: η απόρριψη από τη γυναίκα του και τα παιδιά του, η εμπλοκή στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος φοιτήτριάς του από γνωστό καθηγητή της Νομικής και, τέλος, αυτά που ένας πενηντάρης φυλάει προσεκτικά κάτω από το χαλί. Όταν όλα αναδύονται, ούτε το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ δεν μπορεί να τα ξεπλύνει.
Στη χριστουγεννιάτικη Αθήνα, που υποφέρει από πρωτοφανή ζέστη και ανομβρία, οι βεβαιότητες του Καραργύρη προοδευτικά διαψεύδονται, οι προτεραιότητες αλλάζουν, ακόμα και τα ερωτήματα, πόσο μάλλον οι απαντήσεις.
Τον Απρίλιο του 2023 ο Τάκης Καμπύλης τελειώνει το τρίτο του μυθιστόρημα, που εκδίδεται το φθινόπωρο, και τον Μάιο του ίδιου έτους, όπως και τον Ιούνιο, μετά τις εθνικές εκλογές εμφανίζεται στη Βουλή το κόμμα της «Νίκης», που συνδυάζει την πολιτική με τη θρησκεία. Ο συγγραφέας δεν ξέρω αν είχε κατά νου μια τέτοια κίνηση, όταν επινοούσε μυθοπλαστικά «Το κόμμα του καλού θεού», το οποίο έχει επικεφαλής τον Ραφαήλ, έναν πρώην μητροπολίτη. >>>
Οι καλοί δημοσιογράφοι ανέκαθεν είχαν την τάση πέρα από τα αυστηρά καθήκοντά τους να ασχολούνται και με τη λογοτεχνία, να καταθέτουν δηλαδή έργα μυθοπλαστικά, φανερώνοντας μια άλλη πτυχή της γραφής τους. Δεν θα πάω μακριά, θα αναφέρω μόνο τα δύο βιβλία της δημοσιογράφου Μαρίλης Μαργωμένου για τις φυλακές και την τρομοκρατία, καθώς και μία ακόμα φανταστική ιστορία του Μιχάλη Φακίνου (πρόχειρα έρχονται στο μυαλό μου, υπάρχουν εκατοντάδες έργα γραμμένα από δημοσιογράφους τα τελευταία πενήντα χρόνια). >>>