Προκειμένου να το καταφέρουν αυτό, τα Γραφικά Υπολογιστών εκτείνονται από θεωρητικές και αλγοριθμικές έννοιες των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών έως εξειδικευμένες διατάξεις σύγχρονου Υλικού Υπολογιστών. Αυτό συχνά αποθαρρύνει κάποιον που ξεκινά τη μελέτη τους, δίνοντας την εντύπωση αυξημένης πολυπλοκότητας. Ένας από τους σκοπούς του βιβλίου είναι να απομυθοποιήσει αυτήν την εντύπωση χωρίς έκπτωση στην έκταση της ύλης ή στο βάθος που εξετάζεται.
Στην πραγματικότητα, η μελέτη των Γραφικών προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία: θεωρητικές έννοιες που πιθανόν κάποιος έχει διδαχθεί μόνο σε αφηρημένο επίπεδο αποκτούν τώρα πρακτική εφαρμογή και, το κυριότερο, λόγω της φύσης του αντικειμένου, έχουν άμεσα αντιληπτό οπτικό αποτέλεσμα.
Το περιεχόμενο αποτελείται από δύο αλληλοσυμπληρούμενα μέρη. Το πρώτο καλύπτει το απαραίτητο μαθηματικό υπόβαθρο, τους κυριότερους σχετικούς αλγορίθμους και εξετάζει την ολοκληρωμένη ροή του υποσυστήματος Γραφικών. Έμφαση δίνεται στην εύληπτη διατύπωση, σε λυμένα παραδείγματα και σε αναλυτικές εκτελέσεις αλγορίθμων που διευκολύνουν την κατανόηση. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ανάλυση προγραμματιστικών ασκήσεων, όπου εφαρμόζονται οι κυριότερες έννοιες του πρώτου μέρους. Για το πρακτικό μέρος παρουσιάζεται και χρησιμοποιείται καθαρή WebGL, ένα API προγραμματισμού Γραφικών που εξασφαλίζει βέλτιστη αξιοποίηση του εκάστοτε διαθέσιμου Υλικού και, χάρη στη διείσδυση της σε όλους τους δημοφιλείς browsers χωρίς ανάγκη πρόσθετων(plugins), επιτρέπει την άμεση διαθεσιμότητα μιας εφαρμογής Γραφικών στον Παγκόσμιο Ιστό, ακόμα και σε φορητές συσκευές.
Κύριος στόχος του βιβλίου είναι να προετοιμάσει τον φοιτητή/αναγνώστη του, εφοδιάζοντας τον με ισχυρό θεωρητικό και τεχνικό υπόβαθρο, ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία το παρόν του τομέα των Γραφικών Υπολογιστών και να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση το μέλλον των εξελίξεων σε αυτόν.