Ειδικότερα, εκτενής και τεκμηριωμένη είναι η αναφορά στα είδη των μουσείων για τα οποία επιχειρείται μια τεκμηριωμένη επιστημονική ταξινόμηση, βασισμένη στον τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας ή στο ιδιαίτερο αντικείμενο ή θέμα των φιλοξενούμενων έργων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται σε χωριστά κεφάλαια τα κυριότερα είδη των μουσείων, με έμφαση στα μουσεία της Ελλάδος.
Περαιτέρω, στο έργο γίνεται ανάλυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων απέναντι στα μουσεία, καθώς και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ίδιων των μουσείων. Τέλος, το πέμπτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε ζητήματα σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, όπου αναλύονται οι βασικές έννοιες και επισημαίνονται τα κυριότερα ζητήματα, όπως η διάκριση μεταξύ υλικού φορέα και του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας, οι προσκτήσεις έργων και τα σχετικά νομικά ζητήματα, η παρουσίαση των έργων στο κοινό, αλλά και ειδικότερα επίκαιρα θέματα, όπως ζητήματα σχετικά με το Blockchain και τα NFTs, σχετικά με τα οποία παρουσιάζονται προβληματισμοί και γίνονται προτάσεις για εξεύρεση πρακτικών λύσεων.
Με το παραπάνω περιεχόμενο, η ανά χείρας μελέτη αποτελεί σημαντική συμβολή στο γνωστικό αντικείμενο των μουσείων και των νομικών ζητημάτων που αναφύονται και ξεχωρίζει για την πληρότητα, τη σύγχρονη ματιά και την αναζήτηση λύσεων σε πρακτικά ζητήματα.