Πριμαρόλι λεγόταν το πλοίο που φόρτωνε τον πρώτο καρπό της σταφιδικής σαιζόν για κάποιον από τούς έξι ή επτά συνήθεις λιμένες προορισμού. Tό πριμαρόλι του Λίβερπουλ, τό πριμαρόλι του Kόντινεντ, τό πριμαρόλι του Λονδίνου... Tα φορτία αυτά έπιαναν τις καλύτερες τιμές επειδή, φθάνοντας, έβρισκαν την αγορά διψασμένη· δεν είχαν, λοιπόν, να συναγωνιστούν με άλλες ποσότητες ήδη αποθηκευμένες. Γι᾽ αυτό και όλοι οι εξαγωγείς επιδίωκαν να φορτώσουν σε ένα –ή σε περισσότερα– πριμαρόλια. O συναγωνισμός τους γινόταν μέσα στα όρια που επέβαλλε ο σεβασμός και η φροντίδα για την ποιότητα του προϊόντος. H σταφιδική κρίση τον διέστρεψε και αυτόν.
Στην Πάτρα των σταφιδεμπόρων του 1890 –κοσμοπολίτισσα και ξεφαντώστρα, αρπακτική και φιλάλληλη, όμορφη και πλούσια και δυναμική– εκτυλίσσεται το χειμαρρώδες και πολυάνθρωπο μυθιστόρημα της Aθηνάς Kακούρη, με φόντο τα πραγματικά τοπία, τα κτίρια και τις οικογένειες που χορεύουν και χρεοκοπούν, ενόσω η κρίση της σταφίδας έχει αρχίσει. Kι ενώ άλλοι âξακολουθουν να ονειρεύονται τη μεγάλη προκοπή κι άλλοι να κυνηγούν ανελέητα τα πλούτη, ενώ οι ξενοφερμένοι έμποροι με τις ευρωπαϊκές τους συνήθειες δίνουν τον ξεχωριστό κοσμοπολίτικο τόνο στην πόλη, ενώ οι γυναίκες συνθλίβονται από τις συνθήκες της εποχής, ενώ οι ντόπιοι αγρότες –φρεναρισμένοι από τον πακτωλό που έφερνε ως τώρα η σταφίδα– έχουν ξεσηκωθεί, ενώ οι άνομοι θησαυρίζουν και οι δίκαιοι απελπίζονται, ένας παλιός έρωτας ξαναφουντώνει το βράδυ ενός μεγάλου χορού και καταλήγει σε γάμο, προκαλώντας μια δίνη εκδικητικότητας με απροσδόκητα αποτελέσματα.
Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα και έζησε στην Αθήνα, την Βιέννη και την Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Εργάστηκε σε ναυτικό πρακτορείο, σε εταιρεία πετρελαιοειδών, στον Τουρισμό, ενώ δημοσίευσε χρονογραφήματα, διηγήματα και μεταφράσεις σε διάφορα έντυπα και εκδοτικούς οίκους. Υπήρξε επί πολλά χρόνια συντάκτρια στο περιοδικό Ταχυδρόμος, όπου δημοσιεύονταν τα αστυνομικά της διηγήματα. Το 1970 εξέδωσε το πρώτο της ιστορικό μυθιστόρημα, κάνοντας στροφή προς το συγκεκριμένο είδος. Έκτοτε συγγράφει μυθιστορήματα και ιστορικά δοκίμια με θέμα τις απαρχές του νεοελληνικού κράτους και την διαδρομή του.
Οι μεταφράσεις της έχουν επανειλημμένως βραβευθεί, ενώ από τα μυθιστορήματά της τα Πριμαρόλια τιμήθηκαν με το Βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου και η Θέκλη κέρδισε τόσο το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος όσο και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.