Η Ελλάδα του Όθωνα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-03-3251-3
Μεταίχμιο, Αθήνα, 4/2022
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Audiobook, Αρχείο για καταφόρτωση (downloadable), W3C Audiobook format
Διάρκεια: 11ω. 43λ.
Ακούστε στη JukeBooks
Περιγραφή

Ποια είναι η Ελλάδα του Αμπού; Κατ’ αρχάς ανήκει σ’ αυτή τη γενιά των μορφωμένων Γάλλων που έβλεπαν την Ελλάδα σαν όνειρο. Απογοητεύεται από την πραγματικότητα όταν ξυπνάει από το όνειρό του; Η καθαρότητα της ματιάς του, η διαύγεια δεν προδίδει απογοήτευση... Ο Αμπού μάς έχει κληροδοτήσει μια από τις πιο καθαρές και διαυγείς περιγραφές της χώρας μας, και του λαού μας, στα πρώτα βήματα της σύγχρονης Ιστορίας της. Και παρατηρήσεις λεπτές που μπορεί να του κόστισαν σε δημοφιλία στα μέρη μας, αποτελούν όμως ένα πρώτης τάξεως υλικό για τη δική μας αυτογνωσία.

από τον πρόλογο του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Το εμβληματικό έργο του Εντμόντ Αμπού για την Ελλάδα του 19ου αιώνα κυκλοφόρησε το 1855 και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η κοινωνία, η οικονομία, η θρησκεία, η διοίκηση, η πολιτική, τίποτε δεν μένει στο απυρόβλητο από την οξυδερκή ματιά και την καυστική πένα του γάλλου περιηγητή.
Για αρκετά χρόνια το έργο του Αμπού θεωρούνταν έως και συκοφαντικό. Πλέον όμως η κριτική αναγνωρίζει το πνεύμα του συγγραφέα: Πρόκειται για τη ματιά ενός φιλέλληνα που δεν μπορεί παρά να εντοπίσει τα αντιφατικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας, χωρίς να παραγνωρίζει τα επιτεύγματα αλλά και χωρίς να αγνοεί τα ελαττώματα.
Ένα μοναδικό ιστορικό ανάγνωσμα που καταφέρνει να παραμένει επίκαιρο, χάρη στις αναπόφευκτες συγκρίσεις με τη σημερινή εποχή.

Κάθε νόμισμα έχει και την άλλη του όψη, είναι πράγματι σπάνιο μία αρετή να μην είναι και διαστροφή μαζί. Στους Έλληνες η αγάπη για την ελευθερία ισοδυναμεί και με περιφρόνηση για τους νόμους και για κάθε νόμιμη αρχή· η αγάπη για την ισότητα εκδηλώνεται συχνά σαν άγρια ζήλια απέναντι σε όλους εκείνους που ξεχωρίζουν· ο κοντόφθαλμος πατριωτισμός γίνεται εγωισμός και το εμπορικό πνεύμα αγγίζει την απατεωνιά.

Βιβλιοκριτικές
Θεωρώ σχεδόν απίθανο ο Αμπού να μην είχε διαβάσει τον Τοκβίλ, μιας και η φήμη του δεύτερου ήταν επαρκώς μεγάλη χάρη στο σημαντικό έργο του Η Δημοκρατία στην Αμερική. Ο Τοκβίλ δημοσίευσε το συγκεκριμένο βιβλίο το 1835, ενώ ο Αμπού δημοσίευσε τη δική του Σύγχρονη Ελλάδα το 1854 (κυκλοφορεί με τον τίτλο Η Ελλάδα του Όθωνα, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2018). Είχε, δηλαδή, αν και νέος, την ευκαιρία να το διαβάσει ... >>>
Επίσης, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και σε έργα που αφορούν τις εξελίξεις με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την εβραϊκή Θεσσαλονίκη, τον ελληνικό Εμφύλιο αλλά και την μεταπολεμική ελληνική ιστορία. Φυσικά και δεν απουσιάζουν έργα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιστορία, η κίνηση των ιδεών, ο κριτικός στοχασμός μέσα από το έργο των Μαρξ και Βέμπερ, αλλά και η σύγκρουση Μπακούνιν – Μαρξ δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν. >>>
Στο οδοιπορικό του, που δεν ήταν ένα απλό οδοιπορικό, αλλά μια κοινωνιολογική συμμετοχική παρατήρηση, ο Εντμόντ Αμπού αποκαλύπτει την “πραγματική” Ελλάδα, όπως αυτή όμως φάνταζε στα μάτια ενός φιλελεύθερου “οριενταλιστή” Δυτικού. Το πνεύμα της εποχής Ο Αμπού το 1852-1854 περιηγείται στην Ελλάδα και γράφει. Ολοκληρώνει το έργο του το 1854. Ακολουθεί η δεύτερη εμπλουτισμένη έκδοση έναν χρόνο αργότερα. >>>
Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2023-01-26 10:23:10 - Upd: 2023-01-26 10:23:10