Οι Γάτες και οι Γάτοι είναι τα αγαπημένα ζώα των περισσότερων καλλιτεχνών και διανοούμενων. Σχεδόν όλα τα είδη του λόγου τα έχουν φιλοξενήσει που μόνο τα ονόματά τους και οι τίτλοι βιβλίων δεν θα χωρούσαν ούτε σε έναν πολυσέλιδο τόμο. Από γνωμικά και ρήσεις δεν υπάρχει τέλος! Κι όχι άδικα! Έλεγε ο Ζαν Κοκτό: «Λατρεύω τις γάτες, γιατί αγαπώ το σπίτι μου και σταδιακά γίνονται η ορατή ψυχή του…».
Το βιβλίο H ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΓΑΤΩΝ περιέχει ποιήματα και πεζά για Γάτες και Γάτους των σπιτιών και των δρόμων σε τρεις ενότητες («Η Γάτα και ο Ποιητής», «Οι Γάτες και οι Γάτοι των σπιτιών ονείρων», «Οι Γάτοι και οι Γάτες των ονειρικών δρόμων»). Μέσα από μια παλέτα συναισθημάτων με ύφος ρεαλιστικό, φαντασιακό ή μαγικού ρεαλισμού ενίοτε με λεκτικό ή καταστασιακό χιούμορ, αναδύονται φιγούρες αληθινών ζώων που είτε βρίσκονται στη ζωή είτε έχουν φύγει.
Στο πρώτο μέρος είναι προφανές ότι αντιμετωπίζονται ως περσόνες προκειμένου να υπονοηθούν ανθρώπινες αισθήσεις και καταστάσεις. Στο δεύτερο μέρος αναδύονται χαρακτηριστικά κατοικιδίων ως αυτόνομων υπάρξεων (π.χ. ανεξαρτησία, μοναξιά, ελευθερία, διεκδίκηση, συμβιβασμός κατά περίπτωση κ.ά.) αλλά και σχετικά με τις ασχολίες των άλλων μελών της οικογένειας (π.χ. φιλαναγνωσία, εκπαίδευση, μουσική κ.ά.). Στο τρίτο μέρος πρωταγωνιστούν τα ελεύθερα ζώα των δρόμων, που είτε «επιζητούν» όνομα και στέγη είτε τρέφονται από εθελοντές και εθελόντριες. Και μετά το …τέλος παρατίθεται ένα κείμενο με ορισμένες σκέψεις και με αναφορά σε συγγραφείς που έχουν χαρίσει σε αυτά τα υπέροχα ζώα μια ξεχωριστή θέση σε βιβλία τους.
Στα κείμενα του βιβλίου, κατά περίπτωση, διατρέχουν ενέργειες με νύξεις και σε επίκαιρα θέματα. Επιπλέον, διακειμενικά στοιχεία, από τη λογοτεχνία κυρίως, είναι διάχυτα, προκειμένου να αναδειχτούν αλήθειες που εκπορεύονται από την παρουσία των ζώων και συμβολικά ενυπάρχουν στην πολύμορφη συμπεριφορά τους.
Τα ευρηματικά σχέδια της Φωτεινής Στεφανίδη, με μολύβι και μελάνι, στηριγμένα στις πραγματικές φωτογραφίες των Γάτων και των Γατών, σχετίζονται με το ύφος των κειμένων, ποιητικών και πεζών, αποτελώντας συνάμα και μια άλλη ανάγνωση.