«Όλες οι γυναίκες είμαστε ποδηλάτισσες. Μια ζωή πρέπει να τραβάμε μπροστά κρατώντας ισορροπίες», λέει η θεία Βιργινία, μια από τις ηρωίδες του βιβλίου.
Όταν οι γυναίκες είναι και μέλη μιας μειονότητας οι ισορροπίες είναι πιο λεπτές όπως διαπιστώνει ο αναγνώστης, καθώς μέσα από τη ζωή μιας οικογένειας Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζεται η κατάσταση που επικρατούσε στην Πόλη και την Ίμβρο σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από τις εξελίξεις στο Κυπριακό (Δεκαετίες ’50, ’60,’70).
Η μικρότερη κόρη της οικογένειας, η Μαργαρίτα, ετοιμάζεται να φύγει για την Ελλάδα. Μαζεύοντας τα πράγματά της ανακαλύπτει το ημερολόγιο που κρατούσε η μεσαία κόρη, η ζωηρή Νίκη, η οποία το εγκατέλειψε καθώς έφυγε ξαφνικά από το σπίτι. Η ανάγνωση του ημερολογίου, το οποίο έγραφε η Νίκη όταν ήταν δέκα χρονών, μας μεταφέρει είκοσι χρόνια πίσω και ξυπνά τις αναμνήσεις της Μαργαρίτας για τα περιστατικά που αναφέρει η αδελφή της. Οι σκέψεις της νεαρής καθώς διαβάζει ανοίγουν ένα διάλογο με το περιεχόμενο του ημερολογίου, ο οποίος οδηγεί στην ανακάλυψη ενός σκοτεινού μυστικού. Ταυτόχρονα γίνεται εμφανές πως η καθημερινότητα των απλών ανθρώπων –ο βιοπορισμός, οι έρωτες, οι φιλίες, οι κοινωνικές εκδηλώσεις– επηρεάζεται άμεσα από τις πολιτικές εξελίξεις.
Η αφήγηση που βασίζεται και σε προσωπικά βιώματα της συγγραφέως «ισορροπεί» ανάμεσα στις αυθόρμητες ημερολογιακές καταγραφές ενός παιδιού και τις σκέψεις μιας νέας γυναίκας.
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.