Το δικαιικό και γραφειοκρατικό φαινόμενο της φορολογικής ενημερότητας, ενός πολύ σημαντικού θεσμού για το Δίκαιο και την οικονομία στην Ελλάδα, υφίσταται με την ίδια ένταση που υφίσταται και σήμερα, τουλάχιστον από το έτος 1952 –από τις απαρχές, δηλαδή, της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης. Εντούτοις, παρά τη διαρκή επί εβδομήντα χρόνια σημασία του, ο θεσμός αυτός δεν έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα πίσω και πέρα από τους ορισμούς των γραφειοκρατικών-διαδικαστικών του διατάξεων, προκειμένου να κατανοηθεί η ουσία του και η σχέση του με το όλο Δίκαιο.
Στο έργο αυτό παρουσιάζεται μια πρωτόλεια δογματική ανάλυση του σημαντικού αυτού θεσμού της ελληνικής συναλλακτικής ζωής. Το έργο διακρίνεται σε τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στους ισχύοντες κανόνες και τη δογματική ανάλυση της φορολογικής ενημερότητας και το δεύτερο στην ιστορία του Δικαίου της φορολογικής ενημερότητας. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται στοιχεία συγκριτικού Δικαίου και στο τέταρτο παρουσιάζονται συνταγματικά και συστηματικά πρακτικά προβλήματα που ανακύπτουν από τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
Στόχος του παρόντος είναι μια σύντομη θεωρητική και πρακτική διερεύνηση του θέματος, που απευθύνεται σε όλους τους μελετητές και τους εφαρμοστές του Δικαίου, με σκοπό να αποτελέσει το έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση με δικαιικούς όρους.