Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες λογοτέχνες του 20ού αιώνα με πολυεπίπεδο και πολύπλευρο συγγραφικό έργο, καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους συγγραφείς, σε ελληνική και παγκόσμια κλίμακα, που ασχολήθηκε με σχεδόν όλα τα λογοτεχνικά είδη. Κατόρθωσε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας του και να γίνει ένας συγγραφέας με οικουμενικό χαρακτήρα, ενώ μέσα από τα έργα του προσπάθησε να προβάλει την απόλυτα αρμονική συνύπαρξη της θεωρίας και της πράξης.
Ο τόμος «Νίκος Καζαντζάκης: Από το χειρόγραφο στο κείμενο – Αφιερωματικός τόμος στον Χριστόφορο Γ. Χαραλαμπάκη» περιλαμβάνει τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Νίκος Καζαντζάκης: από το χειρόγραφο στο κείμενο», που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως και τις 4 Νοεμβρίου 2017 στην Κομοτηνή, από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2017 ως «Έτος Νίκου Καζαντζάκη» και επ’ ευκαιρία της τελετής Αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορου Χαραλαμπάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος.
Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει συγκεκριμένα τα κείμενα των:
—Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, «”Σπασμένες ψυχές”: η πρώιμη λογοτεχνική γλώσσα του Νίκου Καζαντζάκη»
—Νικόλαου Μαυρέλου, «Tο πέρασμα από τον 19ο στον 20ό αι.: οι ανακατατάξεις στη λογοτεχνική, πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και πνευματική ζωή της Ελλάδας και η πρώιμη παραγωγή του Καζαντζάκη»
—Peter Bien, «Ο Καζαντζάκης επιστολογράφος»
—Νίκος Μαθιουδάκης, «Μεταγραφή, τεκμηρίωση και εκδοτικές προοπτικές σε επιστολές, σημειώσεις και χειρόγραφα»
—Χριστίνα Ντουνιά & Παρασκευή Βασιλειάδη, «Nίκος Καζαντζάκης: “Memento scribere”. Τα ημερολόγια 1914-1915»
—Γιάννης Μητροφάνης, «”Στα παλάτια της Κνωσού”: από το χειρόγραφο στο κείμενο»
—Ελένη Κωβαίου, «“Μα κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να τ’ αλαφρόσει εξόν από σας. Θέλετε;”: κοπτική-ραπτική επί του χειρογράφου της “Αναφοράς στον Γκρέκο”»
—Βαρβάρα Τσάκα, «Διαφυλάσσοντας λογοτεχνικές μνήμες: το Αρχείο Καζαντζάκη στο ομώνυμο Μουσείο»