«Μάνα με τους εννιά σου γιους
και με τη μια σου κόρη…»
Ένα από τα παλαιότερα και πλέον διαδεδομένα δημοτικά τραγούδια μας είναι αυτό του Νεκρού Αδελφού. Πρόκειται για την υπερφυσική ιστορία ενός νεκρού που οι κατάρες της μάνας του τον σηκώνουν από τον τάφο για την εκπλήρωση ενός όρκου.
Το τραγούδι γράφτηκε πριν τον 9ο αιώνα μ.Χ. στη Μικρά Ασία και περιλαμβάνει στοιχεία απευθείας από την αρχαία μυθολογία. Σε παραλλαγές το συναντάμε σ’ όλα τα Βαλκάνια, ενώ μέχρι και σήμερα, έχει εμπνεύσει μεγάλους λογοτέχνες και τραγουδιστές, καθώς τα θέματά του αποτελούν διαχρονικά ερωτήματα της ανθρωπότητας, όπως είναι η έννοια του δικαίου, η δύναμη της ψυχής, ο θάνατος και το επέκεινα.
Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να εμβαθύνει στους στίχους όχι με φιλολογικό τρόπο, αλλά εντοπίζοντας εκείνες τις εσωτερικές διδασκαλίες που κρύβουν οι συμβολισμοί του κειμένου. Γίνεται έτσι μια φιλοσοφική ανάγνωση που αναδεικνύει τη μεταμορφωτική δύναμη των μύθων, τον νόμο του αιτίου και του αιτιατού, την ελευθερία της βούλησης, τη μεταφυσική της αριθμοσοφίας κ.ά.
Το τραγούδι πλαισιώνεται από μοναδική εικονογράφηση η οποία μας βοηθά να ταξιδέψουμε νοερά στον μαγικό χωροχρόνο του κειμένου, έτσι ώστε να γνωρίσουμε βαθύτερα τους χαρακτήρες και τα όσα μυστικά μας αφηγούνται.