Τρεις σπουδές ύφους, για σόλο πιάνο (2011)
πάνω σε παραδοσιακές μελωδίες της Μακεδονίας
1. Νανούρισμα (σπουδή στον Νίκο Σκαλκώτα)
2. Το Έντεκα (σπουδή στον Γιάννη Κωνσταντινίδη)
3. Μηλίτσα πού `σαι στο γκρεμό (σπουδή στον Μάνο Χατζιδάκι)
Τα τρία σύντομα αυτά κομμάτια για πιάνο επιχειρούν μια εύθραυστη σύζευξη ετερογενών στοιχείων. Από τη μια πλευρά βρίσκεται το παραδοσιακό μουσικό ιδίωμα, όπως εκπροσωπείται από το μακεδονίτικο τραγούδι ή χορό και από την άλλη το έντεχνο μουσικό ιδίωμα, όπως εκπροσωπείται από τρεις σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς του 20ου αιώνα, τους Νίκο Σκαλκώτα, Γιάννη Κωνσταντινίδη και Μάνο Χατζιδάκι. Μέσω της διπλής ιδιότητας του συνθέτη-μουσικολόγου, επιχειρώ την αποδόμηση/ανάλυση του ύφους των τριών συνθετών, όπως αυτό εκφράζεται από αντιπροσωπευτικά έργα τους (συγκεκριμένα από την "Passacaglia" του Ν. Σκαλκώτα, τα "44 παιδικά κομμάτια" του Γ. Κωνσταντινίδη και τη "Μικρή λευκή αχιβάδα" του Μ. Χατζιδάκι), και την αναδημιουργία/σύνθεση μέσα στο διπολικό πλαίσιο που αναφέρθηκε. Εύχομαι το έργο να αποτελέσει ερέθισμα για τους νέους πιανίστες, ώστε να εξερευνήσουν σε μεγαλύτερο βάθος τη μουσική κληρονομιά που άφησαν οι τρεις αυτοί σπουδαίοι δημιουργοί.
Το έργο γράφτηκε μετά από προτροπή του Δημήτρη Ιωάννου, με αφορμή την δημιουργία μιας συλλογής πιανιστικών έργων προς τιμή της πρώην καθηγήτριας του Κρατικού́ Ωδείου Θεσσαλονίκης Μαίρης Παπαδοπούλου. Η πρώτη εκτέλεσή του έγινε από́ τον Τίτο Γουβέλη τον Μάιο του 2012 στην Αθήνα. Το έργο περιλαμβάνεται στο CD "Contemporary Greek Music for Solo Piano" (Phasma-Music, 2021), ερμηνευμένο από την Φανή Καραγιάννη.
Έξι μινιατούρες, για σόλο πιάνο (2010)
(homage στον George Crumb)
Το έργο έχει ως αφετηρία ένα μουσικό μονόγραμμα, έναν φθογγικό πυρήνα που προκύπτει από την αντιστοίχιση επιλεγμένων γραμμάτων του ονόματος του συνθέτη σε μουσικούς φθόγγους, και ο οποίος αποδίδει με διάφορους μετασχηματισμούς το δομικό υλικό και των έξι συνδεόμενων κομματιών. Κάθε μία από τις μινιατούρες έχει διαφορετικό φθογγικό κέντρο, χαρακτήρα και διάθεση, όμως όλες συνδέονται μεταξύ τους μέσω του κοινού πυρήνα, αποδίδοντας μια αδιάσπαστη εκφραστική χειρονομία, με επανερχόμενα στοιχεία και αντιθετικές μουσικές υφές. Οι μινιατούρες πρέπει να εκτελούνται ως ενιαίο έργο και όχι μεμονωμένα (χωρίς χρονικό κενό ανάμεσά τους).
Το κομμάτι αποτελεί φόρο τιμής στον Αμερικανό συνθέτη George Crumb, ενσωματώνοντας διακριτικά παραθέματα από την "Christmas Suite" του για πιάνο.
Το έργο είναι αφιερωμένο στη Φανή́ Καραγιάννη, η οποία έκανε και την πρώτη εκτέλεσή́ του τον Μάιο του 2010 στη Θεσσαλονίκη. Το έργο περιλαμβάνεται στο CD με τίτλο "Costas Tsougras: Monograms - Solo and Ensemble Works" (Phasma-Music, 2021) ερμηνευμένο από́ την ίδια.
Δώδεκα Παραλλαγές, για σόλο πιάνο (1995)
Το Θέμα του έργου προκύπτει από δύο απλά ρυθμικά στοιχεία, τη διαδοχή δύο ογδόων (θέση – άρση) και δύο δεκάτων έκτων (άρση – θέση), τα οποία δημιουργούν μια οκτάμετρη περίοδο με χρήση μιας συμμετρικής 12φθογγης σειράς. Οι 12 παραλλαγές του θέματος που ακολουθούν εξερευνούν τις δυνατότητες μετασχηματισμού των θεματικών στοιχείων μέσα από μια ποικιλία συνθετικών τεχνικών επεξεργασίας, αξιοποιώντας τις ηχητικές ιδιαιτερότητες του οργάνου μέσα από διαφορετικά στυλ πιανιστικής γραφής. Ο κύκλος των παραλλαγών ολοκληρώνεται με τον απόηχο του θέματος στο τέλος του έργου.
Το έργο είναι αφιερωμένο στον Uwe Matschke, ο οποίος έκανε και την πρώτη του εκτέλεση στη Βαϊμάρη το Φεβρουάριο του 2000. Επίσης, το έργο περιλαμβάνεται στο CD του Uwe Matschke με τίτλο: "Piano Works" (με έργα J. S. Bach, F. Liszt και Κ. Τσούγκρα) που εκδόθηκε το 2011 από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Twelve