Τα ρυάκια που έγιναν ποταμός
η κοινωνία πολιτών στη δικτατορία των συνταγματαρχών
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-165-9
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 3/2022
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 8.49 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
256 σελ.
Περιγραφή

Το βι­βλίο αυτό δεν επι­χει­ρεί μια ιστο­ρι­ο­γρα­φι­κή προ­σέγ­γι­ση της στρα­τι­ω­τι­κής δι­κτα­το­ρί­ας στην Ελ­λά­δα. Πρό­κει­ται πε­ρισ­σό­τε­ρο για ένα υβρί­διο με ανα­φο­ρές στην πο­λι­τι­κή επι­στή­μη, την ιστο­ρία και την κοι­νω­νι­ο­λο­γία με σκο­πό την ανά­δει­ξη του ρό­λου των συλ­λο­γι­κών φο­ρέ­ων σε αυτό που απο­κα­λού­με «αντί­στα­ση» κα­τά του δι­κτα­το­ρι­κού κα­θε­στώ­τος.

Στις σε­λί­δες του παρ’ όλα αυτά σκι­α­γρα­φεί­ται το ιστο­ρι­κό πε­ρί­γραμ­μα εντός του οποίου εξε­τά­ζο­νται οι θε­σμι­κές και κοι­νω­νι­κές δι­ερ­γα­σί­ες, η δι­α­μά­χη ανά­με­σα στο αυταρ­χι­κό κα­θε­στώς και την κοι­νω­νία πο­λι­τών και το φά­σμα της αντί­στα­σης κα­τά την επτα­ε­τία 1967-1974. Aυτή η έκ­δο­ση απευ­θύ­νε­ται ευρύ­τε­ρα σε όσους εν­δι­α­φέ­ρο­νται για την εξέ­λι­ξη των συλ­λο­γι­κών κοι­νω­νι­κών δρά­σε­ων στην Ελ­λά­δα κα­τά την πε­ρί­ο­δο της επτα­ε­τί­ας κα­θαυ­τή, αλ­λά και σε αυτούς που επι­χει­ρούν να ανι­χνεύ­σουν την ιστο­ρι­κή κλη­ρο­νο­μιά τους προς τη ση­με­ρι­νή Γ’ Ελ­λη­νι­κή Δη­μο­κρα­τία.

«Τα ρυ­ά­κια που έγι­ναν πο­τα­μός» είναι μια με­τα­φο­ρά που χρη­σι­μο­ποι­εί­ται συ­χνά από πρω­τα­γω­νι­στές του αντι­δι­κτα­το­ρι­κού αγώ­να για να πε­ρι­γρά­ψει τη γι­γά­ντω­ση του αντι­δι­κτα­το­ρι­κού κι­νή­μα­τος. Η ιδι­ό­τη­τα του τρε­χού­με­νου νε­ρού να κα­τα­λαμ­βά­νει όποιο χώ­ρο βρί­σκει ελεύ­θε­ρο, να προ­σαρ­μό­ζε­ται στα κε­νά του πε­ρι­βάλ­λο­ντος εδά­φους και τε­λι­κά να γι­γα­ντώ­νε­ται συ­μπα­ρα­σύ­ρο­ντας μέ­ρος της όχθης μπο­ρεί να απο­δώ­σει σχη­μα­τι­κά τον τρό­πο με τον οποίο η κοι­νω­νία πο­λι­τών έδρα­σε, με­τα­σχη­μα­τί­στη­κε και αντέ­δρα­σε στη συ­γκυ­ρία της δι­κτα­το­ρι­κής δι­α­κυ­βέρ­νη­σης.

Ο Γι­ώρ­γος Τσι­ρί­δης γεν­νή­θη­κε στην Κο­ζά­νη το 1982. Είναι από­φοι­τος του Τμή­μα­τος Ιστο­ρί­ας και Αρ­χαι­ο­λο­γί­ας της Φι­λο­σο­φι­κής Σχο­λής του Αρι­στο­τε­λείου Πα­νε­πι­στη­μίου Θεσ­σα­λο­νί­κης. Συ­νέ­χι­σε τις σπου­δές του σε με­τα­πτυ­χι­α­κό επί­πε­δο στην Ουτρέ­χτη της Ολ­λαν­δί­ας στο πε­δίο της Συ­γκρι­τι­κής Ιστο­ρί­ας, ενώ το 2017 υπο­στή­ρι­ξε τη δι­δα­κτο­ρι­κή του δι­α­τρι­βή στο Τμή­μα Πο­λι­τι­κής Επι­στή­μης και Δη­μό­σι­ας Δι­οί­κη­σης του Πα­νε­πι­στη­μίου Αθη­νών. Από τον Μά­ιο του 2020 εκ­πο­νεί με­τα­δι­δα­κτο­ρι­κή έρευ­να στο Τμή­μα Κοι­νω­νι­ο­λο­γί­ας του Πα­νε­πι­στη­μίου Κρή­της με θέ­μα «Η φι­λε­λευ­θε­ρο­ποί­η­ση στη δι­κτα­το­ρία των συ­νταγ­μα­ταρ­χών: πο­λι­τι­κή ευκαι­ρία και θε­σμι­κό απο­τύ­πω­μα της συλ­λο­γι­κής δρά­σης». Το τε­λευ­ταίο δι­ά­στη­μα ερ­γά­ζε­ται ως ανα­πλη­ρω­τής κα­θη­γη­τής Μέ­σης Εκ­παί­δευ­σης. Τα ερευ­νη­τι­κά του εν­δι­α­φέ­ρο­ντα αφο­ρούν τις δι­α­δι­κα­σί­ες εκ­δη­μο­κρα­τι­σμού, την πε­ρί­ο­δο της δι­κτα­το­ρί­ας των Ελ­λή­νων συ­νταγ­μα­ταρ­χών και τη συλ­λο­γι­κή δρά­ση κοι­νω­νι­κών φο­ρέ­ων και κι­νη­μά­των.


Add: 2022-04-04 15:11:31 - Upd: 2022-09-01 17:09:12