Σύγχρονη Βρετανική Δραματουργία
Το θέατρο Στα Μούτρα (In-Yer-Face Theatre) ως ανάγνωση της κοινωνικής τοπογραφίας του 1990
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-058-4
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 6/2021
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 11.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
368 σελ.
Περιγραφή

«Το θέ­α­τρο πρέ­πει να είναι όπως όταν πας σε μια κα­λή

συ­ναυ­λία μι­ας μπά­ντας που παί­ζει punk rock και σε

τα­ρα­κου­νάει».

 

Αυτό είναι το status quo για τους συγ­γρα­φείς του θε­ά­τρου στα μού­τρα. Με κλη­ρο­δό­τη­μα την κα­τα­ρα­μέ­νη γε­νιά των μπητ και την εκρη­κτι­κή δυ­να­μι­κή της grunge μου­σι­κής, την πο­λι­τι­κή της ωμής βί­ας που κα­ταγ­γέλ­λουν ανοι­χτά τα «αδέ­σπο­τα παι­διά» της Θά­τσερ, το in-yer face, που εμπε­ρι­έ­χει αναμ­φι­σβή­τη­τα στα δο­μι­κά στοι­χεία του την έν­νοια του σοκ, έρ­χε­ται να καρ­φω­θεί κυ­ρι­ο­λε­κτι­κά -εξού και η μπα­σκε­τι­κή «κα­τα­γω­γή» του- στα συ­ντη­ρη­τι­κά «μού­τρα» ενός θε­α­τρι­κού κοι­νού που να­νου­ρί­στη­κε στις φα­σκι­ές της βρε­τα­νι­κής λο­γο­κρι­σί­ας για σχε­δόν δύο αιώ­νες.

Το κα­θο­ρι­στι­κό για την Generation X, Τrainspotting του Ίρ­βιν Γου­έλς, το logo του θε­ά­τρου στα μού­τρα Έλε­ος (Blasted)- της Σά­ρας Κέ­ην όπως και το κύ­κνειο άσμα της -Λα­χτα­ρώ (Crave), το λο­γο­κρι­μέ­νο Shopping & Fucking του Μαρκ Ρέ­ιν­βε­χιλ, η Βα­σί­λισ­σα της Ομορ­φι­άς και η ιρ­λαν­δι­κή πε­ρί­πτω­ση του κα­τά τα άλ­λα Λον­δρέ­ζου Μάρ­τιν Μα­κΝτό­να, όπως και αυτή του Μάρ­τιν Κριμπ με τις Από­πει­ρες, αλ­λά και το Closer του Πά­τρικ Μάρ­μπερ, είναι με­ρι­κά, μό­νο, από τα έρ­γα που ανα­λύ­ο­νται σε αυτήν την πρω­τό­τυ­πη και ολο­κλη­ρω­μέ­νη με­λέ­τη για το πε­ρί­φη­μο θέ­α­τρο στα μού­τρα που ανα­πτύ­χθη­κε στα 90΄s στη Μ. Βρε­τα­νία. Με φό­ντο την πτώ­ση του Τεί­χους του Βε­ρο­λί­νου (1989), τους βομ­βαρ­δι­σμούς στη Βοσ­νία (1989), τον πρώ­το «τη­λε­ο­πτι­κό πό­λε­μο» στη σύγ­χρο­νη ιστο­ρία, τον Πό­λε­μο του Κόλ­που (1990), και μια ολο­έ­να άνι­ση μά­χη μπρο­στά στην επι­τά­χυν­ση του χρό­νου και του τό­που στην υπερ­νε­ω­τε­ρι­κή επο­χή που κά­νει την εμ­φά­νι­σή της στις αρ­χές του 1990, το θέ­α­τρο στα μού­τρα θα ανα­δυ­θεί ως πα­ρά­γω­γο δρα­μα­τουρ­γι­κό προ­ϊ­όν του αδι­α­νό­η­του.

[...] «Η ικα­νό­τη­τα της Χα­τζη­βα­σι­λείου να συν­δι­α­λέ­γε­ται ως ανε­ξάρ­τη­τη κρι­τι­κή φω­νή με τη συλ­λο­γι­κή φω­νή της δι­ε­θνούς επι­στη­μο­νι­κής κοι­νό­τη­τας απο­τε­λεί ένα βα­σι­κό μέ­ρος της πρω­το­τυ­πί­ας της δου­λει­άς της. Μια άλ­λη, εξί­σου ση­μα­ντι­κή πλευ­ρά της πρω­το­τυ­πί­ας της είναι η ικα­νό­τη­τά της να πα­ρεμ­βάλ­λει σε καί­ρι­ες στιγ­μές του κει­μέ­νου της, είτε ως επι­γράμ­μα­τα είτε ως φευ­γα­λέ­ες ανα­φο­ρές, απαυ­γά­σμα­τα από τις λο­γο­τε­χνι­κές και μου­σι­κές προ­τι­μή­σεις της, έτσι ώστε να δί­νει στην επι­στη­μο­νι­κή της δου­λειά ένα άλ­λο στίγ­μα, πιο ρυθ­μι­κό και ποι­η­τι­κό». (Έλ­ση Σα­κελ­λα­ρί­δου, Προ­λο­γι­κό Ση­μεί­ω­μα Έκ­δο­σης).

H Χρι­στί­να Χα­τζη­βα­σι­λείου (christina.chatzivasileiou.gr) είναι σκη­νο­θέ­τρια και δι­δά­κτωρ του Τμή­μα­τος Θε­ά­τρου της Σχο­λής Κα­λών Τε­χνών ΑΠΘ. Έχει συ­νερ­γα­στεί με κρα­τι­κές και ιδι­ω­τι­κές σκη­νές σε πα­ρα­στά­σεις ελ­λη­νι­κού και ξέ­νου ρε­περ­το­ρίου, ενώ έχει εκ­προ­σω­πή­σει την Ελ­λά­δα σε ευρω­πα­ϊ­κές θε­α­τρι­κές ορ­γα­νώ­σεις. Ανα­κοι­νώ­σεις της ανα­φο­ρι­κά με την δρα­μα­τουρ­γία του in -yer face theatre έχουν συ­μπε­ρι­λη­φθεί σε συ­νέ­δρια και ημε­ρί­δες στην Ελ­λά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό. Δι­δά­σκει στο Τμή­μα Θε­ά­τρου ΑΠΘ.

Βιβλιοκριτικές
Γιώργος Π. Πεφάνης «Θέματα του μεταπολεμικού και σύγχρονου ελληνικού θεάτρου»Κάπα Εκδοτική Το βιβλίο συγκεντρώνει μια ευρύτατη αρθρογραφία και μια σειρά επιστημονικών εισηγήσεων του καθηγητή θεατρολογίας του ΕΚΠΑ Γιώργου Πεφάνη, συνθέτοντας μιαν άποψη σαφώς διατυπωμένη. Ένα παράδειγμα: στη σελ. 226, ο κος Πεφάνης επισημαίνει ότι το θέατρο του Καμπανέλλη, του Μάτεσι, του Ποντίκα, του Διαλεγμένου, του Μανιώτη και του Χρυσούλη, παράγοντας έναν κόσμο ετερότητας, επαναφέρει στο προσκήνιο τη συμβολική διάσταση στο θέατρο (βλ. >>>

Add: 2022-01-13 20:31:50 - Upd: 2022-09-01 17:09:13