Θρησκεία και πολιτική στον Ορθόδοξο κόσμο
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι προκλήσεις της νεωτερικότητας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-065-2
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 12/2021
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 14.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 256 σελ.
Περιγραφή

Ο ανά χεί­ρας τό­μος δι­ε­ρευ­νά τον τρό­πο με τον οποίο το Οικου­με­νι­κό Πα­τρι­αρ­χείο, το ηγε­τι­κό πνευ­μα­τι­κό κέ­ντρο στην Ορ­θό­δο­ξη Εκ­κλη­σία με έδρα την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, αντι­με­τώ­πι­σε την πρό­κλη­ση των πο­λι­τι­κών εξε­λί­ξε­ων από την επο­χή της Τουρ­κο­κρα­τί­ας μέ­χρι σή­με­ρα. Το βι­βλίο σκι­α­γρα­φεί το πώς υπό τους Οθω­μα­νούς, πα­ρά τις δύ­σκο­λες πε­ρι­στά­σεις, κα­τά­φε­ρε το Πα­τρι­αρ­χείο να αντλή­σει από την τε­ρά­στια συμ­βο­λι­κή και ηθι­κή του δύ­να­μη και ορ­γά­νω­ση για να προ­α­σπί­σει την ενό­τη­τα και την κα­θο­λι­κό­τη­τα της Ορ­θό­δο­ξης Εκ­κλη­σί­ας, το πώς αγω­νί­στη­κε να επι­τε­λέ­σει αυτό το έρ­γο κα­τά την πε­ρί­ο­δο της ανά­δυ­σης του εθνι­κι­σμού όταν οι Εκ­κλη­σί­ες εντός των νέ­ων εθνών-κρα­τών κή­ρυσ­σαν μο­νο­με­ρώς την αυτο­νο­μία τους υπο­κύ­πτο­ντας σε το­πι­κές εθνι­κές επι­τα­γές και τον τρό­πο με τον οποίο ανα­με­τρή­θη­κε η Εκ­κλη­σία, κα­τά τον εικο­στό αιώ­να, με την άνο­δο της εθνι­κι­στι­κής Τουρ­κί­ας, την πα­ρακ­μή της Ορ­θο­δο­ξί­ας στη Μι­κρά Ασία και με τον Ψυ­χρό Πό­λε­μο. Το βι­βλίο ολο­κλη­ρώ­νε­ται με την εκτί­μη­ση της θέ­σης και των προ­ο­πτι­κών του Πα­τρι­αρ­χείου στην πε­ρι­ο­χή του και γε­νι­κό­τε­ρα στον σύγ­χρο­νο κό­σμο.

Ο Πα­σχά­λης Μ. Κι­τρο­μη­λί­δης είναι Ελ­λη­νο­κύ­πρι­ος πο­λι­τι­κός επι­στή­μο­νας, ιστο­ρι­κός δι­α­νο­ού­με­νος και κα­θη­γη­τής πα­νε­πι­στη­μίου. Γεν­νή­θη­κε στις 11 Μα­ΐου 1949 στη Λευ­κω­σία. Η έρευ­νά του εστι­ά­ζε­ται στην ιστο­ρία της πο­λι­τι­κής σκέ­ψης, ενώ το κύ­ριο πε­δίο ενα­σχό­λη­σης του είναι ο Δι­α­φω­τι­σμός στη Νο­τι­ο­α­να­το­λι­κή Ευρώ­πη και πιο συ­γκε­κρι­μέ­να ο κε­ντρι­κός ρό­λος του Νε­ο­ελ­λη­νι­κού στοι­χείου. Σπού­δα­σε πο­λι­τι­κή επι­στή­μη και νε­ό­τε­ρη ιστο­ρία στα Πα­νε­πι­στή­μια Wesleyan και Harvard των ΗΠΑ. Ανα­κη­ρύ­χθη­κε δι­δά­κτο­ρας Φι­λο­σο­φί­ας του Πα­νε­πι­στη­μίου Harvard και από το 1980 έχει δι­δά­ξει ιστο­ρία των πο­λι­τι­κών θε­ω­ρι­ών στο Πα­νε­πι­στή­μιο Αθη­νών. Επί­σης, έχει δι­δά­ξει στα πα­νε­πι­στή­μια Μπρά­ντα­ϊς, Κέ­ι­μπριτζ και Οξ­φόρ­δης, στην Ανω­τά­τη Σχο­λή Κοι­νω­νι­κών Επι­στη­μών στο Πα­ρί­σι, στο Ευρω­πα­ϊ­κό Πα­νε­πι­στη­μι­α­κό Ιν­στι­τού­το της Φλω­ρε­ντί­ας, κα­θώς και στο Κέ­ντρο Με­λε­τών της Ιτα­λι­κής Ανα­γέν­νη­σης Villa I Tatti του Πα­νε­πι­στη­μίου Χάρ­βαρντ στη Φλω­ρε­ντία. Με­τα­ξύ άλ­λων, έχει δι­α­τε­λέ­σει Πρό­ε­δρος του Κέ­ντρου Επι­στη­μο­νι­κών Ερευ­νών της Κύ­πρου, της Ευρω­πα­ϊ­κής Ένω­σης για την Ιστο­ρία της Πο­λι­τι­κής Σκέ­ψης, και της Ελ­λη­νι­κής Εται­ρεί­ας Πο­λι­τι­κής Επι­στή­μης, δι­ευ­θυ­ντής του Κέ­ντρου Μι­κρα­σι­α­τι­κών Σπου­δών κα­θώς και του Ιν­στι­τού­του Νε­ο­ελ­λη­νι­κών Σπου­δών του Εθνι­κού Ιδρύ­μα­τος Ερευ­νών, και μέ­λος του Επι­στη­μο­νι­κού Συμ­βου­λίου της Βου­λής των Ελ­λή­νων. Με το ση­μα­ντι­κό­τα­το επι­στη­μο­νι­κό του έρ­γο έχει ανα­δεί­ξει δι­ε­θνώς τη ση­μα­σία του Νε­ο­ελ­λη­νι­κού Δι­α­φω­τι­σμού στη δι­α­μόρ­φω­ση της νέ­ας ελ­λη­νι­κής ταυ­τό­τη­τας και την προ­ε­τοι­μα­σία της Επα­νά­στα­σης του 1821, μέ­σα από τη δυ­να­μι­κή προ­σπά­θεια σύν­θε­σης των φι­λε­λεύ­θε­ρων ιδε­ών του Ευρω­πα­ϊ­κού Δι­α­φω­τι­σμού και της Ορ­θό­δο­ξης πνευ­μα­τι­κής πα­ρά­δο­σης του προ­ε­πα­να­στα­τι­κού ελ­λη­νι­σμού. Ο Πα­σχά­λης Κι­τρο­μη­λί­δης τι­μή­θη­κε με το Βρα­βείο Προ­μη­θέ­ας 2019, «Συ­νο­λι­κής Προ­σφο­ράς στην Ελευ­θε­ρία», από το ΚΕ­ΦίΜ.

Βιβλιοκριτικές
Στις μέρες μας, κόντρα στη δημοφιλή παρανόηση, η Ορθοδοξία πόρρω απέχει του να είναι ένας μονολιθικός και ιδεολογικά απολιθωμένος χώρος, αλλά μια ζωντανή θρησκευτική οργάνωση από την οποία δεν απουσιάζει κάποια πολυμορφία. Αυτό επιχειρούν να δείξουν τα τρία παρακάτω αναγνώσματα. Εκκλησία, ιδεολογία και πολιτική στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, Ευστάθιος Κεσσαρέας (εκδ. Παπαζήση) Το πρώτο από αυτά, αποτελεί τη διδακτορική διατριβή του Ευσταθίου Κεσσαρέα, που ολοκληρώθηκε στα 2010 και καλύπτει την περίοδο 1974-2008 περίπου, επί αρχιεπισκοπίας των Σεραφείμ και Χριστοδούλου αντίστοιχα. >>>

Add: 2021-12-24 14:12:34 - Upd: 2025-02-19 14:30:02