Το έργο του ρήτορα, φιλόσοφου και συγγραφέα του 2ου αιώνα, Λουκιανού, Αληθινή ιστορία, θεωρείται, παγκοσμίως, το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκε ποτέ. Ο Λουκιανός ακολουθώντας το συγγραφικό «κύμα» της εποχής του για αναγνώσματα, γεμάτα απίστευτες περιπέτειες σε μακρινούς και ανεξερεύνητους τόπους, περιγράφει το φανταστικό ταξίδι ενός νέου άντρα και του πληρώματος του πλοίου του, προς το άγνωστο με σκοπό την περιπέτεια.
Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι ο συγγραφέας και οι σύντροφοί του σαλπάρουν για άγνωστα μέρη και συναντούν αλλόκοτα όντα. Μετά από μια μεγάλη θαλασσοταραχή ταξιδεύουν στη Σελήνη και μαζί με τους κατοίκους της παίρνουν μέρος σε ένα διαστρικό πόλεμο με θεόρατα εξωγήινα πλάσματα. Επισκέπτονται διάφορους πλανήτες και επιστρέφουν στη γη, όπου ένα τεράστιο κήτος τους καταπίνει μαζί με το καράβι τους και καταφέρνουν να ζήσουν στην τεράστια κοιλιά του. Εκεί γίνονται μάρτυρες ενός πολέμου ανάμεσα σε ιπτάμενα νησιά, δραπετεύουν, καταδιώκονται από πειρατές, θαλάσσια και άλλα τέρατα, συναντούν τα νησιά των Μακάρων και των Καταραμένων και μετά από φανταστικές περιπέτειες καταλήγουν στις ακτές μιας άγνωστης Ηπείρου.
Η απίστευτη Αληθινή ιστορία του Λουκιανού γράφεται ξανά από τη συγγραφέα και αφηγήτρια, Μαρία Παπανικολάου με σεβασμό στο αρχικό κείμενο αλλά και με το άγγιγμα του σύγχρονου συγγραφέα-αφηγητή με σκοπό να τη συστήσει σε νέους αναγνώστες. Πρόκειται λοιπόν για μια νέα αφήγηση, μια ελεύθερη απόδοση της Αληθινής ιστορίας. Η αφήγηση ακολουθεί συστηματικά τη συγγραφική γραμμή και το πνεύμα του Λουκιανού, τη λεπτή ειρωνεία, τον σκεπτικισμό αλλά και την ακατάσχετη υπερβολή του αρχικού κειμένου. Ωστόσο, αυτή η νέα αφήγηση προσθέτει, αφαιρεί ή και σχολιάζει το αρχικό κείμενο. Πρόκειται για μια συνύπαρξη, που δημιουργεί έναν άχρονο διάλογο μεταξύ δυο συγγραφέων σε μια μαγική συνάντηση με διαφορά αιώνων.
Οι ζωγραφιές που συνοδεύουν το κείμενο, χαρακτηρίζονται από την μοναδική και πρωτότυπη εικαστική ημι-αυτόματη «γραφή» του Ηλία Κασσελά, που δεν περιορίζεται στην αναπαράσταση στιγμιότυπων, με σκοπό να «ξεκουράσει το μάτι του αναγνώστη» ή να δώσει «έτοιμη τροφή», αλλά δημιουργεί μια διαλεκτική σχέση με την ιστορία, μέσα σε ένα ξεχωριστό ζωγραφικό «χώρο», που έχει παρουσία, δίνει εικόνα στο κείμενο και το σχολιάζει με το δικό του τρόπο.
Το φανταστικό ταξίδι της Αληθινής ιστορίας σήμανε μια νέα εποχή στην λογοτεχνία εισάγοντας ένα νέο είδος, εκείνο της λογοτεχνίας του φανταστικού ή της επιστημονικής φαντασίας. Μέσα από συνεχής μεταφράσεις και αναγνώσεις το έργο έγινε γνωστό πυροδοτώντας την φαντασία και άλλων συγγραφέων μέσα στους αιώνες, όπως του Ολλανδού Έρασμου και των Βρετανών Τζόναθαν Σουίφτ (Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ) και Χένρι Φίλντινγκ αλλά και άλλων. Ίσως και του μεταγενέστερου Ιουλίου Βερν…
Η Αληθινή ιστορία έρχεται να συναντήσει τον αναγνώστη, σχεδόν είκοσι αιώνες μετά τη συγγραφή της, με μια δυναμική και πρωτότυπα εικονογραφημένη προσέγγιση σε ελεύθερη απόδοση, που διατηρεί όμως όλες τις αρετές του πρωτότυπου με σεβασμό.