Το βιβλίο αυτό στοχεύει στην ανάλυση της πορείας της ελληνικής οικονομίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974. Επικεντρώνεται στους παράγοντες που καθόρισαν αυτή την πορεία και οδήγησαν την ελληνική οικονομία στη μεγάλη κρίση της δεκαετίας του 2010, πριν και μετά την εισαγωγή του ευρώ. Επίσης, στοχεύει στη διερεύνηση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει παραμένοντας στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα μετά και τη νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού.
Η βασική θέση του βιβλίου, η οποία τεκμηριώνεται με βάση την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων και τεκμηρίων, είναι ότι η κρίση της περιόδου μετά το 2010, η οποία οδήγησε στην πολυετή «μεγάλη καθίζηση», κυοφορείτο επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες και ότι τα βαθύτερα αίτιά της δεν ήταν απλώς οικονομικά, αλλά και κοινωνικά, διαρθρωτικά, θεσμικά και πολιτικά.
Το βιβλίο καταλήγει στους άξονες των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται ώστε μετά το τέλος της κρίσης της πανδημίας να υπάρξει μια διατηρήσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς τις αδυναμίες, τις παλινδρομήσεις και τις κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Πρόλογος
Εισαγωγή
Από την ευρωπαϊκή νομισματική συνεργασία στη ζώνη του ευρώ
Η ελληνική οικονομία πριν και μετά το ευρώ
Πολιτική και οικονομία στην Ελλάδα
Από τη Μεταπολίτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Από την ένταξη στην αποσταθεροποίηση
Ονομαστική “σύγκλιση” και ατελέσφορη προσαρμογή
Η οικονομική ευφορία μετά το ευρώ
Η κρίση χρέους και η “μεγάλη καθίζηση”
Πολιτικοί θεσμοί και δημοσιονομικές εξελίξεις
Νομισματικοί θεσμοί, πληθωρισμός, και αδυναμίες της ευρωζώνης
Διαρθρωτικές και θεσμικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας
Προϋποθέσεις για την ανάκαμψη
Βιβλιογραφία
Βιογραφικό συγγραφέα