Ένα βιβλίο που μας βοηθάει να κατανοήσουμε τους βαθύτερους λόγους για την κοινωνική υποστήριξη προς τα εθνικολαϊκιστικά κόμματα. Γραμμένο από δύο ειδικούς στη μελέτη αυτών των φαινομένων, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, παγκοσμίως, με την ολιστική και ισορροπημένη προσέγγισή του.
Οι συγγραφείς αναλύουν τέσσερις κομβικές έννοιες: Δυσπιστία, καταστροφή, στέρηση, αποευθυγράμμιση.
–Η δυσπιστία προς τους πολιτικούς και τους θεσμούς δημιουργεί την αίσθηση μεταξύ πολλών πολιτών ότι δεν έχουν πλέον φωνή στην εθνική συζήτηση.
–Η μετανάστευση και η υπερβολική εθνοτική αλλοίωση συμβάλλουν στη δημιουργία έντονου φόβου για την πιθανή καταστροφή των κοινοτήτων καθώς και της ιστορικής ταυτότητας και των καθιερωμένων τρόπων ζωής της εθνικής ομάδας.
–Οι παγκοσμιοποιημένες οικονομίες έχουν προκαλέσει έντονα συναισθήματα αυτού που οι ψυχολόγοι αποκαλούν σχετική στέρηση ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων ανισοτήτων εισοδήματος και πλούτου στη Δύση και απώλεια της πίστης σε ένα καλύτερο μέλλον.
–Η αποδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των παραδοσιακών κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων και του λαού, είναι αυτό που αποκαλείται αποευθυγράμμιση.
…Επιδιώκουμε να επικεντρωθούμε στις μακροχρόνιες αιτίες της ανόδου του εθνικολαϊκισμού με έναν τρόπο που δείχνει ενσυναίσθηση αλλά όχι απαραίτητα συμπάθεια. Αυτό είναι κάτι που λείπει πραγματικά από μια επιστημονική βιβλιογραφία που συνήθως καταδικάζει όχι μόνο συγκεκριμένους πολιτικούς, όπως ο Τραμπ, αλλά και τον λαϊκισμό γενικότερα. Το επιχείρημά μας υπονοεί ότι η προσέγγισή μας προσφέρει μια καλύτερη κατανόηση των σημαντικών αλλαγών που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές αιτιάσεις που χαρακτηρίζουν τώρα ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης στις φιλελεύθερες δημοκρατίες…