Διακόσια χρόνια μετά την έναρξη του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία το «θαύμα» που λέγεται ΕΛΛΑΣ εξακολουθεί να εντυπωσιάζει και να γοητεύει. Όχι μόνο τους απανταχού Έλληνες και Φιλέλληνες, αλλά και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που αναζητά το νόημα του «αγώνα» ως οικουμενική έννοια και αξία της ατομικής και συλλογικής ζωής.
Ο γνωστός πανεπιστημιακός δάσκαλος, αλλά και λογοτέχνης, Αντώνης Μακρυδημήτρης καταθέτει τη δική του συμβολή σε αυτό το επετειακό έτος εθνικής ανάτασης και αυτογνωσίας. Έτσι, στο λυρικό δράμα ΕΛΛΑΣ, συνώνυμο με το αντίστοιχο του σπουδαίου Άγγλου ποιητή P.B. Shelley, πηγή έμπνευσης του οποίου υπήρξε o αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, ο Χορός και τα πέντε κύρια πρόσωπα του έργου (Κοπέλα, Αγγελιαφόρος, Ελλάς, Αγωνιστής, Ποιητής) διαλέγονται και ψηλαφούν μέσα σε πέντε διαδοχικές πράξεις (Προοίμιο, Χρησμός, Μυθιστορία, Πομπή, Δέηση) τις κύριες συμβολικές στιγμές και το πνευματικό νόημα του «αγώνα» ως βαθύτερης αξίας του ελληνικού τρόπου ζωής και πολιτισμού.
Τούτο είναι κάτι πολύτιμο «για να μη θολώνει η μνήμη», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στον Πρόλογό του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. «Κι αυτή η επέτειος βάζει μπροστά στην ελληνική κοινωνία και τη δημόσια πραγματικότητα τα διαχρονικά εκκρεμή προβλήματα: για τη γνώση της Ιστορίας, την εσωτερίκευση της ιστορικής μνήμης και τη δημιουργική αξιοποίησή της ως στοιχείου συνοχής, ταυτότητας, ανάπτυξης και προόδου», προσθέτει ο ίδιος. Φανερώνεται, έτσι, η διαχρονική και ασίγαστη σημασία της σολωμικής παρακαταθήκης (από τον Κρητικό), που τάσσεται ως προμετωπίδα στο έργο: «Κι ετάραζε τα σπλάχνα μου ελευθεριάς ελπίδα/ Κι εφώναζα: ὦ θεϊκιά κι όλη αίματα πατρίδα». Το βιβλίο κοσμείται στο εξώφυλλό του με σύνθεση του γνωστού γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη, που συλλαμβάνει εικαστικά τη σολωμική κραυγή.
Με την έκδοση αυτή, συνοπτική ως προς το δέμας, αλλά ουσιαστική ως προς το πνεύμα, οι Εκδόσεις Ι. Σιδέρης εορτάζουν τα 130 χρόνια διαρκούς λειτουργίας τους και συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στη σπουδαία εθνική επέτειο.