Εξαιτίας της αύξησης των ανοϊκών διαταραχών έχουν προκύψει καινούργιες απαιτήσεις και καθήκοντα για το επάγγελμα φροντίδας ηλικιωμένων. Γι αυτό ήδη στην εκπαίδευση πρέπει να παρέχονται επαρκείς γνώσεις για τις ανοϊκές διαταραχές και οι εκπαιδευόμενοι να ασκούνται σε κατάλληλες συμπεριφορές απέναντι στους πάσχοντες.
Στόχος αυτού του διδακτικού βιβλίου είναι να εναρμονίσει τρεις προϋποθέσεις της επαγγελματικής δράσης μεταξύ τους: επαγγελματικές, κοινωνικές και προσωπικές ικανότητες. Ως εκ τούτου με αυτό το βιβλίο δεν επιδιώκεται μόνο να μεταδοθεί η βασική και συνεχιζόμενη γνώση που αφορά την κλινική εικόνα της άνοιας, αλλά επίσης να καταδείξει, πως μπορεί να αναπτυχθεί η ενσυναίσθηση και η δημιουργικότητα στη συναναστροφή με ανοϊκά άτομα και μία καλή ομαδική συνεργασία.
Όλα αυτά είναι απαραίτητα, για την κατανόηση των αλλαγών που προκαλούνται από την άνοια και να μπορούν τα ανοϊκά άτομα να φροντίζονται και να συνοδεύονται με επαγγελματική κατάρτιση και προπαντός με ευαισθησία και διακριτικότητα.
Σ’αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται τα περιεχόμενα, τα οποία αφορούν τη φροντίδα και τη συνοδεία ανοϊκών ατόμων, από διαφορετικά διδακτικά πεδία συνενωμένα και συγκεντρωμένα. Επιπλέον προστίθενται απόψεις και προσθήκες, οι οποίες πέραν από τα περιεχόμενα προγραμμάτων σπουδών και μπορούν να αξιοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα. Οι απαραίτητες βάσεις για την κατανόηση των ανοϊκών διαταραχών, ειδικότερα από το χώρο της ψυχιατρικής και της γηριατρικής επεξεργάζονται και σταθεροποιούνται σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα.
Το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευόμενες/ους βοηθούς φροντιστών ηλικιωμένων και εκπαιδευόμενους φροντιστές. Απευθύνεται και σε όλους τους ειδικούς, (π.χ. ιατρούς, ψυχιάτρους, ψυχολόγους) που εργάζονται με ανοϊκά άτομα, και κυρίως σε φροντιστές που μετεκπαιδεύονται στην γεροντοψυχιατρική. Επιπλέον το βιβλίο είναι κατάλληλο για συγγενείς και εθελοντές, οι οποίοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τις ανοϊκές διαταραχές.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
01 Η συζήτηση για τη φυσιολογική κατάσταση: Τι ισχύει ως φυσιολογικό και τι ως ψυχικά άρρωστο (παθολογικό);
02 Σε συναναστροφή με ψυχικά νοσούντες
03 Τι είναι Άνοια (αιτιοπαθογένεια)
04 Ζητείται κλειδί για την κατανόηση: Πως μπορεί κανείς να κατανοήσει, τι είναι αυτό που συγκινεί ένα ασθενή που πάσχει από άνοια;
05 Υποστήριξη ανοϊκών ατόμων: Βασική αντιμετώπιση, Συναναστροφή και Επικοινωνία
06 Συμβουλές που αφορούν τη φροντίδα
07 Αναγνώριση και μείωση προβλημάτων και κινδύνων
08 Βασικές αρχές της γηριατρικής ψυχιατρικής (ψυχογηριατρικής)
09 Ορισμός και συμπτώματα της άνοιας
10 Διαφοροδιάγνωση ή διαφορική διάγνωση: Η διάκριση από άλλες κλινικές εικόνες
11 Μορφές και αίτια ανοιών
12 Εξέλιξη ανοϊκών διαταραχών
13 Εξάπλωση των ανοιών
14 Παράγοντες κινδύνου και δυνατότητες πρόληψης
15 Διαγνωστική: Πως γίνεται η διάγνωση της άνοιας;
16 Πολυνοσηρότητα και ιατρικές επιπλοκές
17 Προϋποθέσεις και κύριοι στόχοι ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων σε άτομα με άνοια
18 Σύνταξη βιογραφικού
19 Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις για άτομα με άνοια που αφορούν τη φροντίδα ηλικιωμένων
20 Φαρμακευτική θεραπεία γνωστικών και μη γνωστικών συμπτωμάτων
21 Ιδρύματα (φορείς) και προγράμματα για άτομα με άνοια
22 Ηθικές και νομικές απόψεις
23 Εργασιακές συνθήκες και επιβαρύνσεις του νοσηλευτικού προσωπικού ηλικιωμένων
24 Η κατάσταση της υγείας των φροντιστών συγγενών
25 Διασφάλιση ποιότητας που αφορά την περίθαλψη ατόμων με άνοια
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.