Το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς αποτελεί έναν κλάδο δικαίου με ευρύτητα αντικειμένου, με ρυθμίσεις διάσπαρτες σε περισσότερα νομοθετήματα, χωρίς απαραίτητα συστηματική συνοχή και συνάφεια, διαπλεκόμενο με άλλους κλάδους δικαίου, ταυτόχρονα δε υποκείμενο σε συνέχεις νομοθετικές μεταβολές. Η ύλη του επεκτείνεται διαρκώς, με νέες πολυάριθμες και λεπτομερειακές ρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, έχει επέλθει σημαντικός εξευρωπαϊσμός του συγκεκριμένου κλάδου δικαίου. Οι περισσότεροι κανόνες του δικαίου της κεφαλαιαγοράς είναι πλέον όχι μόνο ενωσιακής προέλευσης αλλά και άμεσης εφαρμογής, με αποτέλεσμα ο Έλληνας νομοθέτης να έχει σε μεγάλο βαθμό απωλέσει τη δυνατότητα άμεσης κανονιστικής παρέμβασης στην ελληνική κεφαλαιαγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, και η νέα Β’ έκδοση του παρόντος εγχειριδίου εξακολουθεί να προσεγγίζει την ύλη αφαιρετικά, με τη φιλοδοξία να διατηρήσει στο μέτρο του δυνατού μια διαχρονικότητα, ταυτόχρονα, όμως, προσπαθεί να εντάξει τους κανόνες της κεφαλαιαγοράς στο ευρύτερο και διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον που αυτοί εφαρμόζονται.
Η στόχευση παραμένει να αποτελέσει το παρόν εγχειρίδιο ένα χρηστικό εργαλείο όχι μόνο για τον σπουδαστή αλλά και τον θεωρητικό και τον εφαρμοστή του δικαίου της κεφαλαιαγοράς.