Ο ανά χείρας συλλογικός τόμος προσφέρει μια γενική εισαγωγή στο ελληνικό διοικητικό σύστημα σήμερα. Οι συγγραφείς εξετάζουν τη δημόσια διοίκηση από νομική, συγκριτική, ιστορική και διοικητική επιστημονική σκοπιά, περιγράφοντας και ερμηνεύοντας τις ιστορικές τάσεις και τις σύγχρονες εξελίξεις στο διοικητικό σύστημα.
Ειδικότερα, στον τόμο εξετάζονται τα συνταγματικά θεμέλια της δημόσιας διοίκησης, οι σχέσεις της με την πολιτική εξουσία, καθώς και ο ρόλος της στα στάδια των δημόσιων πολιτικών και στη ρυθμιστική διακυβέρνηση. Παρουσιάζονται ο δημόσιος τομέας, η κυβέρνηση, τα Υπουργεία, οι φορείς της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, οι θεσμοί ελέγχου της διοίκησης και οι ανεξάρτητες αρχές. Επίσης, συζητιούνται οι κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων, τα συστήματα προσλήψεων, το υπηρεσιακό καθεστώς, η σταδιοδρομία και η κινητικότητα των υπαλλήλων. Τέλος, αναλύονται τα πολιτισμικά και τα δομο-λειτουργικά χαρακτηριστικά της δημόσιας διοίκησης διαχρονικά, τοποθετούνται σε συγκριτική προοπτική η οργάνωση, η λειτουργία και το προσωπικό της διοίκησης και συνοψίζονται οι πρώτες αντιδράσεις της διοίκησης στην πανδημία Covid-19.
Όλα τα κεφάλαια του τόμου είναι γραμμένα με ιδιαίτερη μέριμνα ώστε αφενός να είναι προσιτά στους αναγνώστες, και μάλιστα σε μη νομικούς, και αφετέρου να παρουσιάζουν και να αναλύουν ζητήματα που παραμένουν ανοικτά στη σύγχρονη επιστημονική έρευνα. Έτσι, οι συγγραφείς του τόμου επιζητούν να ενημερώσουν και να προβληματίσουν για τη δημόσια διοίκηση τόσο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που τον χρησιμοποιούν ως διδακτικό εγχειρίδιο, όσο και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.