Στο βιβλίο αυτό η Τσίντσια Αρούτσα (Cinzia Arruzza) παρουσιάζει εύληπτα και παραστατικά κάποιες από τις καλύτερες (και τις χειρότερες) στιγμές των δυο κινημάτων (εργατικού και γυναικείου) και παραδόσεων σκέψης, όχι μόνο στη Δύση αλλά και στην Κίνα και αλλού. Στο ιστορικό μέρος της μελέτης της, μας δείχνει πόσα πολλά κατόρθωσαν οι εργάτριες (και οι εργάτες) όποτε συνέδεσαν τις ευαισθησίες και τις μέριμνες του μαρξισμού και του φεμινισμού, καθώς και ποιά προβλήματα αντιμετώπισαν (και αντιμετωπίζουν) όταν απέτυχαν να το κάνουν αυτό. Στο θεωρητικό κομμάτι του βιβλίου κατατίθεται μια συγκροτημένη άποψη για τις σχέσεις μεταξύ γένους (gender) και κοινωνικής τάξης.
H μελέτη αυτή, λόγια αλλά κι εύληπτη και συναρπαστική, μπορεί να γίνει αφετηρία ενός γόνιμου προβληματισμού. Αξίζει να διαβαστεί από όλες τις γυναίκες και τους άνδρες που θέλουν να συνδέσουν την καθημερινή εμπειρία με τον πολιτικό αγώνα, τα σημερινά πρακτικά προβλήματα με τα ιστορικά κινήματα που έπλασαν και πλάθουν τον κόσμο και τη συνείδησή μας, το πολιτικό με το προσωπικό.
“Σκοπός μου σ’ αυτό εδώ το βιβλιαράκι είναι να δώσω μια σύντομη και βατή εισαγωγή στο ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στα κινήματα των γυναικών και στα κοινωνικά κινήματα, καθώς και της σχέσης μεταξύ τάξης και γένους (gender).”
"Στα δύο πρώτα κεφάλαια συνοψίζω κάποιες ιστορικές εμπειρίες που αποδείχτηκαν σημαντικές στη διαδικασία οργάνωσης και χειραφέτησης των γυναικών στη σύνδεσή της με το εργατικό κίνημα (και κάποτε και στην αντιπαράθεσή τους). Τα δύο τελευταία κεφάλαια δίνουν, όσο το επιτρέπει ο χώρος, ένα πανόραμα της θεωρητικής συζήτησης για τη σχέση ανάμεσα σ’ έμφυλη καταπίεση, γένος κι εκμετάλλευση."
- Cinzia Arruzza
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.